Van elektromos rollere? – Július 16-tól kötelező kötelezőt kötni rá

Budapestre jönnek Európa legfontosabb vállalatainak vezetői
2024-06-25
Számunkra érthetetlen szigorítások az ultraortodox zsidóknál a telefonhasználattal kapcsolatban
2024-06-25
Show all

Van elektromos rollere? – Július 16-tól kötelező kötelezőt kötni rá

Július 16-tól kötelező felelősségbiztosítást kötni az olyan mikromobilitási eszközökre, mint például az elektromos roller. A biztosítók egy része már közzétette az új díjakat, amelyek egy évre jellemzően 5-25 ezer forint között vannak. A részleteket szabályozó kormányrendelet azonban egyelőre nem jelent meg, így vakon tarifálnak, és olyan cég is akad, amelyik inkább megvárja a jogszabályt – írja a Bank360.hu.

Alig három hét múlva új világ kezdődik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) piacán, július 16-tól meg kell ugyanis kötni a biztosítást a mikromobilitási eszközök egy részére is. Az elektromos kerékpárra továbbra sem lesz ez kötelező, de az olyan járművekre biztosítást kell kötni, amelyeknek a legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy a legnagyobb saját tömege meghaladja a 25 kilót és legnagyobb tervezési sebessége a 14 km/h-t. 

Az új kötelezettség bevezetését az indokolta, hogy egyre több balesetet okoznak elektromos rollerekkel, egykerekűekkel, segway-ekkel. Ami egyelőre fejtörést okoz a biztosítóknak, az az, hogy bár a kgfb-törvény módosítását április 30-án kihirdették, a részletszabályokat ismertető kormányrendeletet viszont még nem módosították – hívta fel a Bank360.hu figyelmét a Köbe Biztosító. 

Az ilyen eszközöket használók a leggyakrabban maguknak okoznak sérülést, de az sem ritka, hogy a járókelők a károsultak. Mivel a kötelező felelősségbiztosítás a másoknak okozott, személyi sérüléssel járó károkat is fedezi, az e-rollerekre köthető ilyen biztosítás díjaira is jelentős hatással lesz. A most meghirdetett díjak területtől és életkortól függően egy évre vetítve jellemzően 5-25 ezer forint között vannak.

A kormányrendelet tisztázná pontosan a szóban forgó járműkategóriákat, de ez még nem történt meg. Így bár a Köbe is hirdetett új tarifákat, a törvényben szereplő kategóriákat tudja csak használni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapja szerint a biztosítók döntő része hasonlóan tett, és frissítette július közepétől a kgfb-tarifáit. Vannak kivételek is, a Gránit Biztosító például úgy döntött, megvárja a részletszabályokat, és csak akkor hirdet tarifát ezekre a járművekre. 

Az árak változatosak. A K&H-nál az ilyen eszközök alapdíja például 4032 és 26 004 forint között mozog. Az Allianznál a lakossági ügyfelek 1390 forintos havi díjon köthetik meg a biztosítást, de egy évre kell szerződniük, és egyszerre kell kifizetni az éves díjat – közölte a biztosító a Bank360-nal. A Köbénél csak egyféle díj van minden mikromobilitási eszközre. Az Alfa pedig egyelőre a segédmotoros kerékpárok tarifájával köti meg a kgfb-t a mikromobilitási eszközökre.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.