Vietnami miniszterelnök: őszinte, bizalommal teli és hatékony megbeszélést folytattunk Orbán Viktorral

Tudnak-e az oroszok alternatív pénzügyi rendszert csinálni a világnak?
2024-01-19
Orbán gratulált a vietnámi gazdasági teljesítményhez
2024-01-19
Show all

Vietnami miniszterelnök: őszinte, bizalommal teli és hatékony megbeszélést folytattunk Orbán Viktorral

Budapest, 2024. január 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnököt az Országház elõtt, a Kossuth Lajos téren 2024. január 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnök az Orbán Viktor kormányfővel folytatott budapesti megbeszélést őszintének, sok területre kiterjedőnek, bizalommal telinek és hatékonynak nevezte a találkozót követően, hozzáfűzve, hogy ennek alapja a két ország közti 75 éves kapcsolat.

Pham Minh Chinh a Karmelita kolostorban tett sajtónyilatkozatában azt mondta, a huszadik században Vietnam sok szenvedést élt túl, majd hosszú embargós időszak jött, ezért értik a béke értékét, mindig is békére vágynak, és minden tőlük telhetőt meg is tesznek érte.

Független, sokoldalú külpolitikát folytatnak és megbízható partnerek szeretnének lenni a nemzetközi kapcsolataikban, amelyek között Magyarország a hagyományos barátság miatt elsőbbségi helyzetben van – közölte a vietnami miniszterelnök. Hozzátette: szeretné még jobban elmélyíteni és még hatékonyabbá tenni az együttműködést a két ország között, ezért meghívta Orbán Viktort vietnami látogatásra.

Pham Minh Chinh célként nevezte meg a beruházásösztönzést, és hangsúlyozta, igyekeznek még magasabbra emelni a két ország közti, már most egymilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat. Emellett együttműködnek a honvédelem, a technológiaátadás és a kiberbűnözés elleni fellépés terén, tovább erősítenék a kapcsolatot az oktatásban, a kultúrában, a turisztikában és a munkaerőképzésben.

Köszönetet mondott azért, hogy a magyarországi vietnami közösség jó körülmények között élhet, és reményét fejezte ki, hogy a vietnamiak mielőbb nemzeti kisebbségi státuszt nyernek el Magyarországon.

Beszélt arról is, hogy a dél-kínai-tengeri vitás területi kérdéseket diplomáciai úton kell rendezni; mivel itt halad át a világ árucseréjének hatvan százaléka, biztosítani kell a hajózás és a légifolyosók szabadságát.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.