Tudnak-e az oroszok alternatív pénzügyi rendszert csinálni a világnak?

Brit külügyminiszter: a zárolt orosz pénzek finanszírozhatnák Ukrajnát
2024-01-19
Vietnami miniszterelnök: őszinte, bizalommal teli és hatékony megbeszélést folytattunk Orbán Viktorral
2024-01-19
Show all

Tudnak-e az oroszok alternatív pénzügyi rendszert csinálni a világnak?

Oroszország mindig büszkén jelenti be, hogy saját banki üzenetküldési rendszere hogyan fejlődik. Nem, az élet egyáltalán nem állt meg Oroszországban, amióta több nagybankot kizártak a nyugati SWIFT-rendszerből. Ugyanakkor, az nem tűnik reálisnak, hogy nagyobb országcsoportok valódi alternatívát építsenek.

Az orosz ipar elég versenyképtelen, de szívós. Ritkán lepi meg a világot forradalmian új technológiákkal, de amikor bajba kerül az ország, akkor valahogy mindig gyorsan összeszedi magát és eredményre jut.

Amikor a második világháborúban a németek bántó technológiai fölénnyel kezdtek, akkor nekidurálta magát az ország, gyártotta a fegyvereket, a hidegálló tankokat, és végül győzedelmeskedett.

Amikor a Krím 2014-es annektálása után a Nyugat és Oroszország először alkalmazott erősebb szankciókat egymás ellen, akkor Oroszország nem esett kétségbe, nagyon gyorsan önellátó lett a mezőgazdasága.

Amikor 2022-ben, Ukrajna intenzívebb megtámadása után több nemzetközi cég kivonult Oroszországból, amikor nem működtek már a streaming-szolgáltatók, vagy külföldön használhatatlanok lettek az orosz kibocsátású bankkártyák, akkor az oroszok hirtelen kitanulták az internetes kerülőutakat, és mindenkinek lett olyan török, vagy kazah bankkártyája, amellyel már tudott Nyugaton fizetni.

A SWIFT: egy igazi kulcsszereplő

Hasonló volt a helyzet akkor is, amikor a világ egyik legfontosabb nemzetközi pénzügyi információs rendszere, a SWIFT kizárt egyes nagy orosz bankokat a rendszeréből.

Mint arról a Tudás.hu is írt, itt is megkezdődött egyfajta alkalmazkodás, mégha az túlzásnak is tűnik, hogy a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) országcsoport valami valós alternatívát tudna felmutatni. az SPFS, vagy magyarosan az orosz Pénzügyi Üzenettovábbító Rendszer segítségével.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Közösség) egy olyan belga központú szervezet, ahol nem megy pénz, nem haladnak át rajta értékek, viszont 99,999 százalékos megbízhatósággal információkkal segíti a globális pénzügyi utalásokat.

Eddig sokmilliárd nemzetközi utalást lehetett biztonságosan elküldeni, mert ez a rendszer 100 százalékosan rendelkezésre áll és mindenki számára ugyanúgy érthetők azok az információk, amelyeket a pénzek mellé „csatol”.

Nem véletlen, hogy a világ 200 országának 11 ezer bankja és egyéb intézménye használja, azokat köti össze.

Természetesen a SWIFT sem egyeduralkodó, de azért amikor arról olvasunk, hogy egyre többen kapcsolódnak az orosz rendszerhez, ne gondoljuk, hogy ezek már egyenrangú versenytársak.

Az SPFS: az orosz ellenintézmény

Az SPFS (oroszul :Система передачи финансовых сообщенийhatározottan a SWIFT pénzügyi üzenetküldő rendszerének orosz megfelelője, amelyet 2014 óta fejlesztenek, hiszen a Krím orosz elfoglalása után már felmerült, hogy az orosz nagybankokat lekapcsolhatják a SWIFT-ről.

Vagyis az oroszoknak volt ideje felkészülni, hiszen az első, nem banki vállalkozást is érintő tranzakció már 2017 decemberében megvalósult az SPFS üzeneteivel, sztenderdizált adataival.

Sokáig csak Oroszországon belül működött a rendszer, és igen drága volt, de aztán egyre több helyről, egyre többen kapcsolódtak.

Vagyis valóban sikerült az oroszoknak (még a 2022-es vízválasztó előtt) olyan államokkal is megállapodnia, amelyek nem szeretik igazán a Nyugat, vagyis a dollár és kisebbrészt az euró hegemóniáját a világkereskedelemben és az elszámolásokban. Először Kínából, Indiából, Iránból volt érdeklődés, de csatlakoztak bankok Fehéroroszországból, Németországból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból és még Svájcból is.

A kényszer nagy úr

Ukrajna megtámadása után az oroszoknak nagyon fel kellett gyorsulnia, de azért annyi szerencséjük volt, hogy a BRICS-országok ekkor fogalmazták meg erősebben, hogy a nyugatiak (elsősorban az Egyesült Államok és a dollár) dominanciája zavarja őket, az SPFS komolyabb kínai és indiai partnerekre lelt.

Azóta is mindig nő a csatlakozó országok és intézmények száma, és az SPFS nem titkoltan kulcsszereplő kíván lenni a dedollarizációban, viszont ameddig a nemzetközi utalásokban a SWIFT forgalma sok nagyságrenddel nagyobb, mint az orosz versenytársé, azért ez marginális siker.

Jelenleg mindenesetre 20 országból vannak csatlakozók

Az amerikai dominancia

A SWIFT ugyanis máig egyeduralkodó, de az sokakat zavar, hogy az Egyesült Államok nagyon dominálja.

Ha ugyanis a SWIFT nem kapcsolna le valakit, akit az USA már le szeretne, akkor az Egyesült Államok meg tudja fenyegetni, hogy szankciósértés gyanújával eljárás alá vonja, attól pedig mindenki fél, mint a tűztől.

Irán esetében 2012-ben ez történt, a SWIFT nem akarta kidobni az iráni bankokat, az Egyesült Államok fenyegetőzött, a SWIFT kidobta az irániakat.

Akit ki lehet dobni, és akit nem

A SWIFT-ből bizonyos országokat komoly következményekkel lehet kidobni, másokat nem. Ha egy ország alig utal külföldre, nem igazán veszi észre a szankciókat, Észak-Korea diktátora, vagy egy szudáni hadúr számára ez nem releváns büntetés.

Oroszország ellen azért sikertelenebb a szankció, mert ő elég fejlett a kerülőutakhoz, főleg, ha egy csomó fontos ország, India, Kína, Törökország még segíti is, kereskedik vele.

A közepesen fejlett, de nyugati kapcsolatokkal rendelkező országok, például Irán, amelynek fontosak voltak a nemzetközi kőolajeladások elszámolásai, na ott már komolyabb volt a következmény.

Nincs trónfosztás

A SWIFT egy nagyon nyugati dominanciájú intézmény, nyugati a központja, de még az adatait is nyugati országokban őrzi. Ezek természetesen sokszorosan védettek, de minden adatközpont Nyugaton található.

A szabványok mindig akkor jók, ha mindenki elfogadja őket, márpedig a pénzügyi adatküldésben ma a SWIFT az elfogadott szabvány. Vannak ellenpróbálkozások, és ezek közül még csak nem is az orosz a legnagyobb.

A kínai CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) nagyobb, már 111 országból vannak ügyfelei és minden földrészen ismert. De azért sehol sincsen a SWIFT-hez képest.

És végül egy jellemző zárótörténet.

Az észak-európai államokat nagyon zavarta, hogy az Egyesült Államok akár az egész világ pénzügyi elszámolását zsarolhatja, szankciós következményekkel fenyegetheti. Bejelentették hát az INSTEX alternatív kereskedés-segítő rendszer létrehozását. Dolgoztak is vele pár évig, de tavaly bejelentették a működtetők a kezdeményezés befejezését. Volt rá szándék, de nem tudták végül a SWIFT egyeduralkodását letörni.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.