A cég, amely eddig megnyerte a mesterséges intelligencia csatát

Több ezer műkincs, 40 galéria, és kiemelkedő alkotások az Art and Antique-on a Bálnában
2024-02-28
Londonban folytatódnak a paleszinpárti tüntetések, elképesztő létszámmal
2024-02-29
Show all

A cég, amely eddig megnyerte a mesterséges intelligencia csatát

Van egy olyan amerikai társaság, amely talán ma még sokaknak ismeretlenebbül hangzik, mint a Meta, az Aphabet, vagy az Amazon pedig jóval értékesebb már náluk. Az Nvidia félvezetőgyár, mert róluk van szó, a világ három legértékesebb tőzsdei cége között van már a Microsoft és az Apple mellett. Pedig a cég forgalma még sokkal kisebb, de a globális tőkepiac nagyra értékeli, hogy ez a társaság keres a legjobban a mesterséges intelligencia fellendülésén. Pedig ő nem is ezzel foglalkozik, csak ehhez az iparághoz szállít eszközöket. Vagyis olyan a helyzet, mint amikor az aranyláz idején az ásó- és lapátgyártók nyertek a legtöbbet.

A félvezetőgyártásról azt tartják, hogy tajvani iparág. A kis sziget és hatalmas cége, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) továbbra is uralja ezt a piacot, de azért a legtrendibb félvezető vállalkozás biztosan a kaliforniai Nvidia. Nos, ha leírjuk, hogy az Nvidia alapítója egy Huang Zsen-hszün nevű, immár 61 éves tajvani születésű menedzser, aki ma a világ egyik legjobban fizetett menedzsere, akkor cáfoltuk is, de erősítettük is a tajvani legendát.

A Bloomberg szerint mindenesetre a dollármilliárdos üzletember ma már majdnem 70 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, a világ 21-ik leggazdagabb embere, A cégnek amúgy nagyon szórt tulajdonosi struktúrája van, a tajvani úrnak csak 3,5 százaléka van, miközben sok neves pénzügyi alap (Vanguard, BlackRock, Fidelity International) is ott van a tulajdonosok között, de nincs nagy egyetlen kiemelt részvényes.

Csodálatos meglepetés

Az írásunk idején már 784 dolláros részvény egy év alatt éppen a háromszorosára drágult, és most is a cég valami egészen elképesztő expanzióban van. A Concorde nemrég egy egész podcastot szentelt ennek a csodálatos felívelésnek.

A szakemberek úgy fogalmaztak, hogy van egy kialakuló iparág, a mesterséges intelligencia, amit még mindenki csak kóstolgat, figyeli, hogy miként lehet majd ezzel sikeresnek lenni, de közben van egy cég, a félvezetőket, grafikus kártyákat, processzorokat gyártó Nvidia, amely minden kísérletezőnek szállít.

Képzeljük el, hogy BL-döntőt játszik Athénban a Barcelona és a Liverpool. lesz majd egy boldog bajnok és egy csalódott vesztes, sokan fogadnak is a sportfogadási oldalakon, nyernek és veszítenek, de egyetlen dolog biztos.

A stadion környékének kocsmái jól járnak majd, mert lehet, hogy a Barcelona nyer, és a katalán szurkolóik örömükben, a Liverpool drukkerei pedig bánatukban isznak, de ha minden fordítva alakul, a sör akkor is folyni fog, a kocsmáknak mindez már édesmindegy.

Vagy egy másik példával, az ásó- és kapaboltoknak is nagyjából mindegy, hogy sikeres lesz-e az aranyláz, csak vegyék meg az eszközöket a kincskeresők. Hát, így működik az Nvidia is jelenleg.

Magas várakozások voltak

A negyedéves jelentés előtt a céggel kapcsolatban eleve nagyon magas elvárások voltak, az 1900 milliárd dollárnál is többet érő cégtől mindenki csodát remélt, de aztán a gyorsjelentés számai messze meghaladtak a magas előrejelzéseket is.

Az Nvidia nemrégiben tette közzé a negyedéves jelentését, az egy részvényre jutó eredmény 5,16 dollár lett a 4,64 dolláros várakozással szemben, a 22,1 milliárd dolláros árbevétel pedig másfél milliárd dollárral múlta felül az elemzői várakozásokat, ami 233 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A cég újabban arra megy rá, hogy ne csak a legnagyobb it-cégektől (Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta) kapjon rengeteg megrendelést, de kisebb cégektől is, sőt kormányoktól is, hiszen akár nemzetállamonként is lehet mesterséges intelligencia platformokat kiépíteni.

Huang Zsen-hszün, az Nvidia vezérigazgatója emellett igyekezett eloszlatni a befektetők növekedéssel kapcsolatos félelmeit is, véleménye szerint a körülmények továbbra is ideálisak a további növekedéshez. Az Nvidia részvényei azonnal brutálisan megugrottak a riport megjelenítése után.

A mai modell

A mesterséges intelligencia (AI) világa tele van innovatív cégekkel.

Számukra a saját szoftver és hardver kapacitások kiépítése költséges lenne, ezek a kis, innovatív cégek ezért az említett nagyoktól bérelnek számítási kapacitásokat, például a felhőben, ők pedig az Nvidiától veszik meg a szükséges chipeket.

Az nem igaz, hogy ez a cég monopólium lenne, de elég az, hogy ő a legjobb. Azt mondják a szakemberek, hogy a mesterséges intelligencián ma szinte csak az Nvidia keres érdemi pénzt, pedig tényleg vannak versenytársai, ők az AMD, Cisco, Intel, Texas Instruments, de egyelőre ezek a társaságok nem tudják elérni a listavezetőt, igaz gyakran kikelnek az Nvidia monopol helyzete ellen.

Az Nvidia azonban nemcsak a forgalmával, de a gyakorlatilag 50 százalékos nyereséghányadával is elbűvölte az elemzőket. Az árbevétele éves összevetésben 265 százalékkal, az eggyel korábbi negyedévéhez képest 22 százalékkal nőtt.

Emellett az Nvidia a jövedelmezőségét is óriási mértékben növelte. A társaság részvényenkénti nyeresége 4,93 dollár volt, ami 765 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest 33 százalékot a harmadik negyedévhez képest.

A chipgyártó cég alighanem továbbra is profitálni fog a mesterséges intelligencia alkalmazások fellendüléséből és a felhő üzletágból. Legalábbis maga a cég továbbra is hatalmas növekedést remél és a bruttó árrési is 76-77 százalékos (!) lehet. A cég két fő részterülete közül az adatközponti divízió, illetve a videójáték-szegmens is hasított, előbbi azért érezhetően jobban.

Ha csak egy marad

Az elmúlt évben a tőzsdén sok olyan részvényt szétkapkodtak, amely AI-kompetenciát ígért. A mesterséges intelligencia ágazat jövője azonban valamennyire mindig kétséges, lehet, hogy hatalmasra nő az iparág, de lehet, hogy lesz egyfajta kijózanodás.

A Microsoft, Apple, Nvidia hármas mindenesetre bámulatos, ma ez a világ három legértékesebb cége, egyenként 2000 milliárd dolláros értékeltséggel. A P/E (árfolyam / egy részvényre jutó nyereség) mutatóban azonban eléggé eltérőek a számok, rendre  37, 28 és 66 a sorrend, vagyis a döbbenetesen magas értékek között is az Nvidiát értékelik a legjobban az elemzők.

Az elmúlt években nagy vihart kavart a Squid Game című kegyetlen dél-koreai álvetélkedő, amelynek az Egyesült Államokban leforgatták a valódi verzióját is. Aki esetleg nem látta az eredeti koreai sorozatot, az arról szólt, hogy egy nagyon durva játékban vagy hatalmas összeget nyersz (de ez csak egy valaki lehet), vagy meghalsz. Természetesen a játékosok az amerikai reality-vetélkedőben nem meghaltak, csak kiestek.

Ma úgy tűnik, hogy a részvénypiacon az Nvidia az, amelyik még akkor is talpon tud maradni, ha körülötte már mindenki elhullana a versenyben.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.