Miért marad le a Tesla és az Apple, miért hasít a Meta és a Microsoft?

Egyre több gólya vonulás helyett itt marad – És vidáman bírják
2024-02-08
Részben Joe Biden életkora és feledékenysége miatt nem javasol vádemelést az ügyész az elnök ellen
2024-02-09
Show all

Miért marad le a Tesla és az Apple, miért hasít a Meta és a Microsoft?

Flag of the United States of America with the face of Benjamin Franklin on US dollar 100 bill and a red arrow indicates the stock market enter recession period.

Van az amerikai tőkepiacon hét részvény, amely mostanában messze izgalmasabb, mint a többi. Ők a varázslatos hetes, vagyis a Tesla, a Meta, az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Microsoft és az Nvidia. Közülük azonban kettő, a Tesla és az Apple nagyon megtorpantak, miközben mások még mindig őrületes módon drágulnak az idén. Mi a vízválasztó?

Az amerikai tőkepiacon újabban gyakran hallható egy kifejezés: The Magnificent Seven (a varázslatos hetes). Ez itthon nem hangzik olyan ismerősen, de mivel az Egyesült Államokban ez volt az eredeti címe az itthon Hét mesterlövész címmel vetített filmnek, kint nagyon jól cseng a fogalom.

Ez a hét társaság, vagyis a Tesla, a Meta, az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Microsoft és az Nvidia erőteljesen dominálja a tőkepiacokat. Talán már nem kellene magyarázni, de azért most még írjuk le, hogy a Meta az egykori Facebook vállalata, míg az Alphabet a Google mögött álló társaság.

Mesés részvényidőszak után

Tavaly az Egyesült Államokban remek éve volt a részvénypiacnak.

Az 500 legnagyobb céget tömörítő S&P 500 24 százalékos növekedéssel zárt, de a fenti hét cég mindegyike felülmúlta ezt a teljesítményt.

Az Nvidia, amely kifejezetten mesterséges intelligenciás szolgáltatásokra, hardverre és szoftverre is szakosodott cég elképesztő 239 százalékos drágulása mellett a Meta 194, a Tesla 102 és az Amazon 81 százalékot nőtt. Hozzájuk képes kicsit visszafogottabb volt a Microsoft, az Alphabet és az Apple drágulása, de tényleg csak hozzájuk képest, valamennyien megverték az indexet.

Ez tehát a múlt, de az idei év már mást mutat, különösen az Apple és a Tesla esetében, amelyek most lemaradtak, és jelentős eltérést jeleztek a csoporton belüli teljesítményben.

Ha gyorsan kettő okot kellene kiemelni, ezeknek a cégeknek vannak fizikai szállítást igénylő termékei, és a globális tengerhajózási válság (amit előbb az orosz-ukrán konfliktus, majd a Vörös-tenger huszi blokádja akasztott meg), őket jobban érinti. Az elemzők emellett az általános gazdasági megtorpanást és a Kínában is népszerű cégek esetében az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt jelentkező forgalom-visszaesést is emlegetik.

Ha pedig nehez hozzátesszük, hogy az Egyesült Államok az idén elnököt választ, és bármennyire meglepő, újra Donald Trump a legesélyesebb, még rosszabbak a cégek kilátásai, mert Trump elég harcias a Kínával szembeni fellépésben.

Az idei legjobbak és a legrosszabbak

Hiszen mi történt eddig az idén?

A legújabb fejlemény szerint két, vagy inkább három csapatra oszlott a mezőny.

A Meta, a Microsoft és főleg az Nvidia még mindig úgy hasít, mintha nem lenne hplnap, vagy éppen fordítva, számukra nagyon is lenne sikeres holnap, illetve holnapután is.

Ugyanakkor az Apple, illetve a Tesla elkezdett lefelé korrigálni. Középen pedig ott van a Google, az Amazon, az ő üzletük mintha stabilabb lenne, jó és rossz értelemben is, nincsenek nagy visszaesések, de már a növekedés lehetőségei is korlátozottabbak.

A mesterséges intelligencia számít

Az elmúlt hónapokban mindent és mindenkit a mesterséges intelligencia érdekelt (angolul az AI). Az első hullámban kis túlzással mindenki drágult, aki azt mondta magáról, hogy ebben lesz szakértő, óriási volt a lelkesedés. Aztán elkezdett letisztulni a mezőny, és már csak azok a társaságok hasítottak, amelyekről valóban elhitte a piac, hogy eddigi referenciáik, tőkeerejük és kiváló munkavállalóik miatt alkalmasak lehetnek az új technológiában is a trend meghatározására.

Az Nvidia és a Meta vezeti most a „Magnificent 7”-et ~a YTD year to date, vagyis év eleje óta mért drágulások döbbenetes, ezek a cégek harmadukkal tudtak még mindig izmosodni

A Tesla és az Apple viszont lefelé korrigáltak, 24 százalékkal, illetve 3,5 százalékkal. Az elemzők náluk bevételcsökkenést jósoltak, a Tesla máris szenved az európai autóvásárlások visszaesésétől. Az Apple esetében nem ennyire rossz a helyzet, de azért egy ilyen cégnél a stagnálás is szokatlan és kínos.

Mi lesz ebből?

Vagy a jók húzzák majd fel a rosszabbakat, vagy a rosszak húzzák le a jókat, de akár az is lehet, hogy az eddig együtt kezelt varázslatos hetes mezőnye végérvényesen kettészakad. Mindez már csak azért sem lehetetlen, mert legújabban a befektetők megint jobban elkezdték nézni az eddigi alulteljesítőket, vagyis a pénzügyi, az egészségügyi és az energetikai cégeket.

Amerikai krízisesélyek

Ráadásul legyünk őszinték, most a részvénypiacok egésze sem annyira rózsaszín. nehéz ilyeneket mondani, amikor rengetegen történelmi rekordokat döntögetnek, de mégis, egyre többen írnak várható részvénypiaci megtorpanásról, de akár amerikai recessziós félelmekről is.

Az elemzők és a befektetők főleg az elektromos autóiparral kapcsolatban erős szkepticizmusával is szembesülnek.

De legalábbis az biztos, hogy a korábbi optimizmus, amely ezeket a részvényeket az égbe lendítette, eltűnni látszik. Nagyon furcsa az elemzők leggyakoribb kedvenceiről ilyeneket írni, de ma már ritka a Teslával kapcsolatban optimista elemző, de az Applenél is megfordult egy trend, nagyon rég volt olyan, hogy amennyiben egy-egy elemzőt pro és kontra jelzővel kell illeszteni, akkor már kicsit több a borús, mint a derűs jövőképpel rendelkező elemző.

Tesla-kritikusok

A Tesla és az Apple alulteljesítése több tényezőnek tudható be, de a szakemberek elsősorban a Teslával kapcsolatban váltak ingerültté, csalódottá. Mintha mostanában mindennel baj lenne, Elon Musk vezérigazgató fizetési csomagjával épp úgy, mint a globális EV (electric vehocle) támogatási programokkal. Nem hangzott az sem jól, hogy a kínai (vagyis EV-szempontból kulcsfontosságú piacon a kínai BYD sokkal erősebb, mint a nagy amerikai versenytárs.

De az Apple is máris visszaesett Kínában, és bár Joe Biden sem volt Kína nagy barátja, azért, ha nyer, Donald Trump még kiszámíthatatlanabb és még „héjább” lehet.

Az még nem veszett el, hogy a befektetők, nemcsak a fiatalabbak a nagyon innovatív technológiai papírokról többet, jobbat gondolnak, mint a bankokról, a cukorgyárakról, a fosszilis energiacégekről, ugyanakkor a számok is makacs dolgok, a profitok, az értékeltségek, lassan érdemes a túlzottan is eladott ágazatokhoz visszatalálni.

Hosszú távú kilátások

A „Magnificent 7” et leírni butaság lenne, mindenki róluk beszél, bennük látja a formabontó nnovatív újításokat,

A varázslatos hetes továbbra is jelentős szerepet fog játszani a piac dinamikájában, ugyanakkor, ahogy a befektetők a vak lelkesedés után jobban nézik a számokat is, mint a színes jövőképet, egyre inkább indokolttá válhat a hét részvény egyedi értékelése, és ebben a helyzetben a Tesla nem áll jól, az Apple pedig minimum kérdéses, míg a Microsoft és a Meta, de leginkább az Nvidia nagyon ígéretes.

A Googleről és az Amazonról most nem sokat beszéltünk. Nem véletlenül.

Ha a Chat GPT, vagy jövőbeli AI-társai majd nagyon értelmesen beszélgetnek velünk, mennyire kell majd még nekünk internetes kereső? Illetve, ha visszaesik az amerikai gazdaság, akkor mi lesz az Amazonnal? Hogyan maradna benne növekedés? Ezek valós kérdések, de nem biztos, hogy van rá biztos, vagy főleg közös válaszunk.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.