A következő atombombát csinálhattuk a mesterséges intelligenciával – Ezért rughatták ki a legnagyobb cég vezérét

“Az orosz gazdaságot összeomlás fenyegette, most 3 százalékot fog növekedni”
2023-11-19
Ferenc pápa ezer szegénnyel ebédelt, egy szálloda adta az ételt
2023-11-19
Show all

A következő atombombát csinálhattuk a mesterséges intelligenciával – Ezért rughatták ki a legnagyobb cég vezérét

Az OpenAI-nál úgy gondolták, hogy Sam Altman vezérigazgató a következő atombombát készíti elő a mesterséges intelligencia gyors fejlesztésével. A vezérigazgató túl gyosan haladt és ezért váltották le. Most azonban még az is lehet, hogy visszatér.

Altmant pénteken váltotta le az igazgatóság, teljesen váratlanul.

A CNN azt írja, hogy lehet, most a visszatérésen gondolkodik.

A Wall Street Journal és a New York Times is névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az igazgatótanács meggondolta magát a kirúgással kapcsolatban, és megkérte Altmant, hogy térjen vissza. Altman pedig információk szerint fontolóra veszi az ajánlatot.

Ez sokkoló fordulatot jelent a Szilícium-völgyi vezetőváltások egyik legbizarrabb fejezetében – és egy olyan kulcsfontosságú döntést, amely befolyásolhatja a mesterséges intelligencia jövője feletti ellenőrzést, az egyik olyan kulcsfontosságú technológiát, amely várhatóan az elkövetkező évtizedek jövőjét határozza majd meg.

Az OpenAI igazgatósága amiatt aggodik, hogy a vállalat egy atombomba technológiának megfelelő pusztító fegyvert készít elp, és a cég vezérigazgatója, Sam Altman pedig olyan gyorsan halad, amely globális katasztrófát kockáztat.

Ezért az igazgatótanács azt látta a legmegfelelőbbnek, hogy kirúgja őt.

De az a mód, ahogyan Altmant kirúgták – hirtelen, átláthatatlanul és az OpenAI néhány legnagyobb érdekeltje és partnere figyelmeztetése nélkül -, ellentmondott a logikának.

Egy vállalat igazgatótanácsának elsősorban a részvényesekkel szemben van kötelezettsége. Az OpenAI legfontosabb részvényese pedig a Microsoft, az a vállalat, amely 13 milliárd dollárt adott az Altman & Co-nak, hogy a Bing, az Office, a Windows és az Azure segítségével megelőzze a Google-t, és az Amazon, az IBM és más mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek előtt maradjon.

A Microsoft azonban csak közvetlenül a nyilvános bejelentés előtt értesült Altman kirúgásáról – írja a CNN munkatársa, Kara Swisher,. A Microsoft részvényei Altman menesztése után zuhantak.

Ezért egy nappal később az igazgatótanács állítólag haladékot kért, és megpróbálta visszacsábítani Altmant. Az események megdöbbentő fordulata és kínos önfeladás volt ez egy olyan cég részéről, amelyet széles körben a legizgalmasabb új technológia legígéretesebb gyártójának tartottak.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.