A húszik megfenyegették Olaszországot, hogy célponttá válhatnak

Az ilyen ingatlanosok miatt nem akarnak ingatlanirodához fordulni az emberek
2024-02-05
Már százmillió forint is elérhető igazán kedvezményesen
2024-02-05
Show all

A húszik megfenyegették Olaszországot, hogy célponttá válhatnak

Szanaa, 2024. január 12. Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyûlést tartanak a jemeni fõvárosban, Szanaában 2024. január 12-én. Reggelre virradóan a brit légierõ amerikai támogatással katonai mûveletet hajtott végre a jemeni húszi lázadók szárazföldi állásai – Absz városának repülõtere és egy Bani körzetbeli katonai célpont – ellen, mert a brit védelmi tárca szerint húszi katonai létesítményekbõl felderítõ és támadó drónokat indítottak a Vörös-tenger felé. A jemeni húszi vezetés közölte, hogy folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat. MTI/EPA/Jajha Arhab

Olaszországnak vigyáznia kell, ha megtámad bennünket, célponttá válik – üzente Mohamed Ali al-Húszi, a jemeni húszi lázadók egyik vezetője, aki a La Repubblica napilapban a nyugati szövetségesek vörös-tengeri missziójának lehetséges következményeiről beszélt.

A jemeni húszi vezető felszólította Olaszországot, hogy maradjon semleges, ne vegyen részt a vörös-tengeri katonai beavatkozásban.

Az Aspides (Pajzs) európai katonai misszió a tervek szerint február 19-én indul, francia, német, görög és olasz részvétellel. A misszió célja a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajók védelmének biztosítása. A misszió felhatalmazással bír a hajókat támadó jemeni húszik állásaival szembeni ellentámadásra. A katonai beavatkozás taktikai parancsnokságát a Duilio olasz hadihajó látja el.

Mohamed Ali al-Húszi tévesnek nevezte az állítást, miszerint a húszik lezárták a Vörös-tengert.

“Kizárólag az izraeli vagy az Izraelhez köthető hajókat vesszük célba, valamint azokat, amelyek az Izrael elfoglalta kikötőkbe tartanak. Bármilyen más hajó, mely semmilyen kapcsolatban nem áll Izraellel, nem szenved kárt” – hangoztatta a húszi vezető.

A 44 éves Mohamed Ali al-Húszi a jemeni síita lázadók Anszár Allah elnevezésű mozgalmának élén áll, a csoportot irányító Abdul Malik al-Húszi unokatestvére. Korábban az úgynevezett Legfelső Forradalmi Bizottságot vezette. A húszik tavaly december óta a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajókat támadják meg.

Mohamed Ali al-Húszi “terrorista támadásnak” nevezte az amerikai és a brit légierő szombati légicsapását, amelynek a jemeni húszik katonai létesítményei voltak a célpontjai.

Kifejtette, a jemeni nép készen áll a válaszra, és nem adja fel, “tengereink nem Amerika vízi vidámparkja”. Megjegyezte: nem tartanak egy esetleges szárazföldi háborútól sem, mivel “végre népünk szembetalálná magát azokkal, akik miatt kilenc éve szenvedünk”.

Mohamed Ali al-Húszi úgy vélte, hogy az Amerikai Egyesült Államok Jemenben nehezebb kihívással találná szemben magát, mint régebben Vietnamban vagy Afganisztánban.

Hangoztatta, hogy a jemeni húszi lázadók számára büszkeségnek számít, amikor terroristáknak nevezik őket, mert a palesztinok lakta Gázát támogatják.

“A megoldást a Gázai övezetben zajló agresszió leállítása jelenti, élelem és gyógyszerek bejuttatásával” – jelentette ki Mohamed Ali al-Húszi.

Olaszországban kiemelt nemzetbiztonsági készültség van érvényben a Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadása óta. Közel harmincezer helyszínen erősítették meg a katonai vagy rendőri védelmet, köztük az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeinél.

A terrorkészültséget tovább fokozták, miután február elsején a firenzei amerikai konzulátus épületére Molotov-bombákat dobtak. A merényletet videóüzenettel egy magát a Hamászhoz közelinek valló csoport vállalta magára, és támadássorozattal fenyegette meg Olaszországot.

Mint kiderült, egyéni akcióról volt szó: az elkövetőt már letartóztatták, egy 22 éves jordániai származású fiatalembert, aki Firenzében született és azóta ott élt a családjával.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.