A keleti lengyel határ óriási migrációs nyomás alatt van Fehéroroszország felöl – lépni kellett

Brutális vámokat vetne ki az EU a kínai elektromos autókra – Magyarország nem ért egyet
2024-06-12
Csehek vásárolják meg a magyar Foxpost csomagküldőt
2024-06-12
Show all

A keleti lengyel határ óriási migrációs nyomás alatt van Fehéroroszország felöl – lépni kellett

Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet – közölte a varsói belügyi tárca.

Az intézkedés 90 napig marad hatályban.

Külön engedély alapján beengednek a a zónába meghatározott személyeket, például újságírókat és a humanitárius szervezetek munkatársait.

A lengyel kormány szerint a belépési tilalom célja, hogy növeljék a civilek, valamint Lengyelország keleti határát őrző köztisztviselők biztonságát, és korlátozzák az embercsempészek aktivitását.  

A belépési tilalom a több mint 400 kilométer hosszú lengyel-fehérorosz határvonal mintegy 60 kilométer hosszú szakaszát érinti. Ebből megközelítőleg 44 kilométer hosszú szakaszon a zóna szélessége 200 métert tesz ki, 16 kilométeres szakaszon pedig – ahol természeti rezervátumok, erdők vannak – mintegy 2 kilométer széles sávról lesz szó.

A lengyel-fehérorosz határra nehezedő migrációs nyomás miatt már az előző kormány idején, 2021 szeptemberében is 183 határövezeti települést érintő belépési tilalmat vezették be a térségen kívül élők számára. A tilalmat 2022 júliusában egy 200 méter széles határ menti sávra, majd tavaly év elejétől 15 méteres sávra korlátozták. Az enyhítés oka az volt, hogy a határvonal jelentős részén közben felépült az elektronikus riasztórendszerrel felszerelt acélkerítés.

Az új belépési tilalmat azt követően jelentették be, hogy május végén a határon átjutni próbáló egyik illegális bevándorló megkéselt egy, a határőröket segítő lengyel katonát.  A 21 éves Maciej Sitek június 6-án belehalt sérüléseibe. Temetése alkalmából délben Lengyelország-szerte a határőrség, a tűzoltóság és a rendőrség szirénahanggal tisztelgett a katona emlékének.

Május végi bejelentés szerint Lengyelország tovább fogja fejleszteni a keleti határszakasz védelmét –  a Keleti Pajzs nevű projekt keretében korszerű térfigyelő és drónrendszereket telepítenek, terepakadályokat, valamint a lakosság és a katonák számára szánt búvóvóhelyeket létesítenek. A kormány által hétfőn elfogadott, most a parlament elé kerülő tervezet értelmében módosítanának a határt őrző rendvédelmiseket érintő fegyverhasználati előírásokon is.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.