Ötévente általános menedzserszűrésszerű vizsgálatcsomag lesz mindenkinek
2024-06-07
Az Európai Bizottság szerint megkezdődhetnének Ukrajna csatlakozási tárgyalásai
2024-06-07
Show all

A legjobb egyetemek Magyarországon

A Semmelweis Egyetem, a Corvinus és a BME áll az első három helyen az UNIside tavaszi kiadványában megjelent friss egyetemi rangsorban. Az előző UNIside egyetemi sorrendben még a BME állt a képzeletbeli dobogó második fokán, most ez a hely a Corvinusnak jutott, a két intézmény helyet cserélt. A felsőoktatási témákat, pályamotivációt középpontba állító UNI in&out 2024 Nyár rangsorkiadványban adta közre a kiadó az „Így tanultok ti” című kutatásának eredményeit is. Az immár harmadik éve végzett felmérésből kiderült: az egyetemi hallgatók több mint fele a kedvenc foglalatosságában találta meg későbbi tehetségét, azáltal, hogy az adott tevékenységben jobb és jobb lett.

Az UNIside.hu felsőoktatási híroldal új egyetemi rangsorkiadványban az UNIside, az MCC Tanuláskutató Intézet közreműködésével kérdőíves kutatást végzett, hogy folytatva az idén hároméves hagyományt, felmérjék az egyetemisták tanulási szokásait, annak érdekében, hogy a felsőoktatásba igyekvők számára iránymutatást adjanak jó gyakorlatokból.

Szerettem ezzel a témával foglalkozni, és egyre jobb is lettem benne– ezt a választ jelölték be a legtöbben (a kitöltők 53 százaléka) arra a kérdésre válaszolva, hogy miből, és hogyan fedezték fel, hogy tehetségesek valamiben. Tizenegy százalékuk mondta azt: valamilyen probléma megoldása közben, véletlenül jöttek rá, hogy tehetségesek valamiben. Összesen a válaszadók negyede (23 százalékuk) köszönheti tehetsége felfedezését szüleinek, barátainak vagy tanárainak. Csekély arányban mondták a megkérdezettek, hogy tehetségüket azáltal találták meg, hogy tanulmányi versenyen vettek részt.

Az UNIside az MCC-vel közös „Így tanultok ti” című kutatásban egyetemistákat kérdezett tanulási szokásaikról. A 2022 óta minden tavasszal elvégzett felmérés célja, hogy segítse az egyetemistákat és az egyetemre igyekvőket, hogy hatékonyabban tudjanak tanulni. Idén a szokásos tanulási motivációkon, technikákon túl a tehetséggondozásra is külön hangsúlyt fektettek a kérdőív összeállítása során.

Az első újra a Semmelweis

Az UNIside.hu felsőoktatási híroldal friss rangsora szerint a magyarországi felsőoktatási intézmények összesített rangsorának első helyezettje a Semmelweis Egyetem (SE), második a Budapesti Corvinus Egyetem (CORVINUS), a harmadik pedig – az előző rangsorhoz képest helycserével – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) lett. A tízes listán is bőven volt ranghelyváltozás, a nemzetközi publikációk számára és azok hatásaira vonatkozó indikátorok frissítésének köszönhetően. A tizedik helyről pedig egyenesen leszorította a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet (MATE) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)

Az UNIside.hu 2024 tavaszi egyetemi rangsorának első 10 helyezettje:

1. Semmelweis Egyetem (SE)

2. Budapesti Corvinus Egyetem (CORVINUS)

3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

4. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

5. Állatorvostudományi Egyetem (ATE)

6. Debreceni Egyetem (DE)

7. Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

8. Pécsi Tudományegyetem (PTE)

9. Pannon Egyetem (PE)

10. Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)

A kiadványban a 16 képzési terület legjobb karait is rangsorolták (itt nem volt az első három helyen változás), amelyekben kiemelkedik például az informatikai képzési területen a BME-VIK, az ELTE-IK és a CORVINUS, a gazdaságtudományok képzési területen az ELTE-GTK, a CORVINUS, a PTK-KTK, a pedagógusképzés képzési területen a SZTE-TTIK, a SE-PAK, az ELTE-BGGYK, míg a műszaki képzési területen a BME-ÉPK, a BME-ÉMK, BME-VBK.

Vállalkozó fiatalokról készített elemzést a Makronóm Intézet

A fiatalok vállalkozóvá válásával foglalkozó kutatást elemzett az UNI in&out 2024 Nyár kiadványa számára a Makronóm Intézet, amelyben rávilágít arra is, hogy a családi vállalkozói háttér erős motivációt jelenthet a fiatalok számára, azonban az efféle háttérrel nem rendelkezők is képesek érvényesülni, amennyiben kellő mértékű inspirációval és kitartással rendelkeznek. A Globális Vállalkozói Monitor (Global Entrepreneurship Monitor – GEM) nemzetközi projekt legfrissebb, 2023-as adatai megmutatják azt is, hogy a társadalmi elismertség is jelenthet motivációt a fiatal vállalkozók számára.

Minden képzési területnél a legnépszerűbb három szak egyikét meghirdető intézmény dékánjával, rektorával vagy valamely vezetőjével készítettünk interjút, idén például Gelencsér Andrással, a Pannon Egyetem rektorával, aki ismert a körforgásos gazdaság kapcsán hangoztatott nézeteiről, vagya BME-n hamarosan megtartandó rektorválasztáson is indulóCharafHassannal, a BME-VIK emblematikus dékánjával

emelte ki Pintér Lívia, az UNIside főszerkesztője.

Hangsúlyozta: „Az UNIside három éve azért jött létre, hogy széleskörű tájékoztatással segítse a diákok döntését. A tavasszal megjelenő lap szintén rangsorkiadvány, lényegében a decemberi nagy rangsorhoz hasonlóan egy évkönyv, amelynek középpontjában ezúttal a tehetséggondozás állt, saját kutatásunk is ennek a témának járt utána. Célunk, hogy 360 fokos képet adjunk egy-egy képzési területről, a mai magyar felsőoktatásról, a nemzetközi szempontokat is figyelembe véve” – tette hozzá. 

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.