A márciusi húsvét hatása látszik az áprilisi kiskereskedelmi adatokon

Belpolitikai turbulencia Lengyelországban, mert két katona figyelmeztető lövést adott le a határon
2024-06-06
A Pentagon nem kommentálja, hogy az ukránok már támadtak orosz területeket amerikai fegyverekkel
2024-06-06
Show all

A márciusi húsvét hatása látszik az áprilisi kiskereskedelmi adatokon

A kiskereskedelmi forgalom jelentős növekedése összességében azt jelzi, hogy a kormányzati intézkedések eredményeként a fogyasztás a helyreállás szakaszában tart, ezt a folyamatot az infláció leszorítása és alacsony szinten tartása, így a reálbérek szeptember óta tartó folyamatos növekedése érdemben támogatja – így kommentálta a legfrissebb adatokat közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM hivatkozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésére, amely szerint

2024 áprilisában 3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest, így az év első négy hónapjában éves alapon összességében 2,4 százalékkal bővült a fogyasztás. Havi alapon, azaz az előző hónaphoz képest minimális 0,9 százalékos mérséklődés volt megfigyelhető. Ez utóbbit elsősorban olyan szezonális hatások okozták, mint a húsvéti ünnepekhez kötődő márciusi nagybevásárlások utáni visszafogottabb költés – hívta fel a figyelmet az NGM.

A minisztérium prognózisa szerint a  fogyasztói bizalom erősödésének következtében az óvatossági motívum további oldódása várható, amely a belgazdaság nagyobb teljesítményén keresztül hozzájárul a GDP növekedéséhez. Az éves szinten 5-6 százalék mértékben növekedő reálbérek a belső kereslet helyreállásának, a fogyasztás bővülésének egyik fő hajtóerejét fogják jelenteni, így a kiskereskedelmi forgalomban megfigyelhető növekedési tendencia folytatása várható.

Az NGM megítélése szerint további pozitívumot jelent, hogy áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben az előző évhez képest a forgalom volumene 3,6 százalékkal bővült, ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az év első négy hónapjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a családok több mint 2900 milliárd forintot költöttek, ami csaknem 150 milliárd forintos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az NGM megerősítette: a kormány céljainak megfelelően a gazdasági növekedés idén fokozatosan újraindul, jövőre pedig magasabb fokozatba kapcsol, így idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a GDP, melyet a reálbér és a munkaerőpiaci aktivitás fokozódása következtében a fogyasztás bővülése, ezáltal a kiskereskedelmi forgalom további erősödése is támogatni fog – fejtette ki kommentárjában a szaktárca.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.