Belpolitikai turbulencia Lengyelországban, mert két katona figyelmeztető lövést adott le a határon

Mi részt veszünk a svájci Ukrajna békecsúcson?
2024-06-06
A márciusi húsvét hatása látszik az áprilisi kiskereskedelmi adatokon
2024-06-06
Show all

Belpolitikai turbulencia Lengyelországban, mert két katona figyelmeztető lövést adott le a határon

Felháborítónak nevezte Jacek Siewiera, a lengyel elnöki hivatal keretében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke, hogy figyelmeztető lövés leadása miatt a lengyel hatóságok őrizetbe vettek két, a fehérorosz határ védelmét támogató katonát.

Siewiera arra reagált sajtóértekezletén, hogy a lengyel védelmi tárca előző este megerősítette a két katona május eleji őrizetbe vételét. Az ügyről az onet.pl lengyel hírportál számolt be.

A BBN főnöke szerint az őrizetbe vételre azért kerülhetett sor, mert a lengyel hadsereg nem rendelkezik megfelelő, az ország biztonsága külső veszélyeztetése esetén alkalmazható előírásokkal. Felidézte: ezt a szabályozást az a tervezet tartalmazza, amelyet a hadsereg főparancsnoki tisztségét is betöltő Andrzej Duda elnök már tavaly benyújtott a parlamentnek. Siewiera a parlamenti frakciók támogatását kérte a jövő héten napirendre kerülő tervezethez.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a fegyverhasználatra vonatkozó előírások olyan helyzetekre is vonatkozzanak, amikor közvetlen veszély éri a katonák életét és épségét, amikor valaki megtámadja a fegyveres erők szempontjából kulcsfontosságú infrastruktúrát, illetve amikor a határsértők felszólítás ellenére nem adják át fegyverüket.

A Fehéroroszországból származó migrációs nyomás miatt a keleti határon szolgáló lengyel határőröket jelenleg 5500 katona, valamint a rendőrség is támogatja.

Az onet.pl szerint a két katonát Dubicze Cerkiewne település térségében vették őrizetbe, miután – mint írják – figyelmeztető lövéseket adtak le, megakadályozva ezzel egy nagyobb, agresszív csoport határátlépését.

Az onet.pl információit megerősítő lengyel védelmi tárca szerdán közleményében aláhúzta: bizonyos elvek betartása mellett a határra kivezényelt katonák használhatnak lőfegyvert.

A két katona jelenleg szabadlábon védekezik, egyebek mellett mások életének veszélyeztetésével gyanúsították meg őket, és az ügyészség felfüggesztette őket a szolgálatból – közölte a tárca.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter szerda este az X-en azt írta:

elfogadhatatlan, hogy őrizetbe vették “a támadó migránsok irányába figyelmeztető lövéseket leadó katonákat”. Az ország biztonságát őrző katonáknak “tudniuk kell, hogy a jogi eljárások védik őket” – áll a bejegyzésben.

Az ügyet több kormánypárti és ellenzéki politikus is botrányosnak nevezte. Mateusz Morawiecki volt lengyel kormányfő a Radio Zet kereskedelmi csatornán a jelenlegi kormány szégyenének minősítette a történteket, és felelősnek nevezte Donald Tusk kormányfőt azért, hogy a két katona esetét a hatóságok két hónapon keresztül titkolták. Az ügy gyengítheti Lengyelország védelmi helyzetét – ítélte meg Morawiecki, és lemondásra szólította fel Tuskot.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.