A menedzserátok főként a fiatal férfiakat sújtja!

Kínai tőzsdén a vizsla
2021-09-08
Közel másfél millió magyar küzd idült vesebetegséggel – és sokuk nem is tud róla
2021-09-08
Show all

A menedzserátok főként a fiatal férfiakat sújtja!

Évente egy településnyi 30-50 év közötti férfi veszíti életét infarktus vagy agyi katasztrófa következtében, amiről elsősorban a helytelen életmód, a stressz és a dohányzás tehet. A váratlan esemény rendszeres menedzserszűréssel kivédhető lenne.

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezetik még mindig a halálozási statisztikákat, évente csaknem az elhunytak 40-45%-a valamilyen kardiológiai betegség következtében veszíti életét. Átlagosan minden esztendőben 5500 ember hal meg heveny, szívizomelhalás (infarktus) miatt. Közöttük jelentős részt képviselnek a fiatal férfiak (30-50 év közöttiek), akiknél sokszor váratlanul lép fel a végzetes esemény. Beszédes az az adat, miszerint a szóban forgó középkorú férfiak közül 3-szor annyian halnak meg infarktusban vagy agyvérzésben, mint az ugyanilyen korú nők közül, számszerűsítve évente 3000-3200 fiatal férfi.

Valóban megfigyelhető egy ilyen jelenség – vélekedett Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója – ennek oka egyrészt, hogy a nőket a menopauza előtt még védi a hormonális rendszer bizonyos mértékig, másrészt a fiatal férfiaknál bekövetkező infarktus sokkal súlyosabb kimenetelű lehet, mint idősebb korban. Az idősebb emberek nagyobb eséllyel élnek túl egy ilyen történést, mivel a szervezetük a koszorúér betegség kialakulásának hosszú évei alatt különböző menekülő utakat alakít ki az érrendszerükben. Ez a kollaborális keringési hálózat pedig segíti az infarktus túlélését. A fiatalabbaknál erre még nincs lehetőség, így gyakran minden előjel nélkül érkezik a baj, és azonnal súlyossá válik.

Az okok hátterében a fiatal férfiak körében is az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a stressz áll, illetve az sem elhanyagolandó szempont, hogy a nőknél nagyobb a hajlandóság az egészséges életmód követésére és gyakrabban fordulnak orvoshoz.

Elindult már egyfajta pozitív változás, a munkavállalók egy része egészségtudatos legalább olyan szinten, hogy évente eljön egy általános kivizsgálásra, menedzserszűrésre, különösen abban az esetben, ha ezt a munkaadó cég kifizeti. Az is megfigyelhető, hogy a nők jóval gyakrabban járnak szűrésekre és általában is jobban odafigyelnek az életmódjukra, bár még mindkét nem esetében van hová fejlődni.

összegezte tapasztalatait Dr. Menyhárt Orsolya,.

Az úgynevezett menedzserszűrők tulajdonképpen nem csak menedzserek számára ajánlottak, hanem minden irodai munkát végzőnek. A legkomplexebb szűrőcsomagok gyakorlatilag a teljes szervrendszert átvizsgálják, így tartalmaznak általános belgyógyászati, labor vizsgálatot, képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat és komplett kardiológiai kivizsgálást, valamint mozgásszervi szűrést is.

Ez a két utóbbi vizsgálat a COVID-járvány okozta életmódbeli változások miatt jelenleg nagyon fontos, hiszen a hosszú home office és a megváltozott munkakörülmények leginkább mozgásszervi problémákat, valamint kardiológiai panaszokat okoznak.

állítja Dr. Menyhárt Orsolya.

A menedzser-típusú életmódról első körben mindenkinek a folyamatos, krónikus stressz jut az eszébe, mint egészségkárosító tényező.

Ez a feltételezés teljesen megfelel a valóságnak: a stressz gyakran vezet szív- és érrendszeri betegségekhez, létrehozhat alvászavart, szemészeti panaszokat, szinte minden esetben együtt jár az emésztőrendszer működésének romlásával, de mozgásszervi problémák is előfordulhatnak. Bár az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a menedzser/irodai életmód nem csak a stressz szempontjából veszélyes, hanem a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a folyamatos ülőhelyzet szintén hozzájárul az egészségügyi panaszok kialakulásához.

tette hozzá Dr. Menyhárt Orsolya.

 

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.