A Microsoft 365 EU-s használata sértheti az uniós szabályokat

Top regionális cégfelvásárlások: dollármilliárdos tételek
2024-03-11
Egyik leghíresebb zongoristánkat Nyugaton is megfigyelhették
2024-03-12
Show all

A Microsoft 365 EU-s használata sértheti az uniós szabályokat

A Microsoft az OpenAI meghatározó befektetője Forrás: techerati.com

A Microsoft 365 szoftver Európai Bizottság általi használata sérti az uniós intézményekre és szervekre vonatkozó adatvédelmi követelményeket – közölte az európai adatvédelmi biztos hivatala (EDPS).

Az uniós hivatal vizsgálatát követően közzétett megállapítások szerint az Európai Bizottság több kulcsfontosságú adatvédelmi szabályt is megsértett a Microsoft 365 használata során.

Kiemelték: az uniós bizottság különösen az uniós intézményekre, szervekre, hivatalokra és ügynökségekre vonatkozó uniós adatvédelmi jogszabályok azon rendelkezéseit sértette meg, amelyek a személyes adatok EU-n kívüli továbbításáról szólnak.

A brüsszeli testület továbbá elmulasztotta biztosítani, hogy az EU-n kívülre továbbított személyes adatok megfelelő, az unióban megkövetelt szinttel azonos védelmet kapjanak.

Ezenkívül az Európai Bizottság a Microsofttal kötött szerződésében nem határozta meg kellőképpen, hogy a Microsoft 365 szoftver használata során milyen típusú személyes adatokat kell gyűjteni, és milyen kifejezett és meghatározott célból.

A jogsértések tehát az adatkezeléssel is kapcsolatosak, beleértve a személyes adatok továbbítását is – állapították meg, hozzátéve, hogy az uniós bizottság adatkezelői szerepkört is betölt.

A dokumentum Wojciech Wiewiórowski európai adatvédelmi biztost idézte, aki kijelentette: szilárd adatvédelmi biztosítékok és intézkedések révén az uniós intézmények, szervek, hivatalok és ügynökségek felelőssége a személyes adatok EU-n kívüli és azon belüli feldolgozásának biztosítása, beleértve a felhőalapú szolgáltatásokat is. Ez elengedhetetlen annak szavatolásához, hogy a személyes információk a vonatkozó uniós rendeletnek megfelelő védelemben részesüljenek, amikor adataikat feldolgozzák – mondta.

Az uniós adatvédelmi hatóság arra kötelezte az Európai Bizottságot, hogy függesszen fel minden adatáramlást a Microsoft számára a szóban forgó Microsoft 365 szoftver használatával, és rendelje ezt el az unión kívüli országokban található kirendeltségei számára is. A hatóság az uniós bizottságot arra is felszólította, hogy tegyen intézkedéseket annak biztosítására, hogy a Microsoft 365 használata megfeleljen az adatvédelmi szabályoknak.

A brüsszeli testületnek mindkét megrendelés teljesítéséről 2024. december 9-ig be kell számolnia.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.