A mobiltelefon sugárzása okozhat-e rákot?

A világ egyik legmodernebb tüzérségi eszközének kezelésére keresnek fiatalokat
2024-02-06
Az oroszok 50 ezer hamis X fiókot használnak az EU-s- közvélemény befolyásolására
2024-02-07
Show all

A mobiltelefon sugárzása okozhat-e rákot?

Az amerikai lapot egy olvasó kereste meg, akinek helyzete talán nem ismeretlen számunkra sem. “Folyamatosan a mobilomon lógok, még éjszaka sem kapcsolom ki és ott van a közelemben. Kell aggódnom a mobil által kibocsátott sugárzás miatt?” – kérdezte az olvasó.

Ha egész nap az okostelefonodat bámulod, azzal valószínűleg nem teszel jót magadnak – válaszolta a lap.  A túlzott telefonhasználat számos problémával hozható összefüggésbe, többek között alvászavarokkal, megemelkedett kortizol (stressz) szinttel, ízületi fájdalmakkal és akár még párkapcsolati gondokkal is.

De ha a sugárzás miatt nem kell eldobni a telefont.

A mobiltelefonok sugárzása nem jelent semmilyen veszélyt vagy kockázatot

mondta a lapnak Gayle Woloschak, a Northwestern University Feinberg School of Medicine radiológus professzora.

Minden mobiltelefon a Wi-Fi hálózatokkal, a rádióállomásokkal, a távirányítókkal és a GPS-szel együtt, így az okostelefonok is bocsátanak ki sugárzástmondta Emily Caffrey, a University of Alabama at Birmingham egészségügyi fizika tanszékének adjunktusa. Ezek az eszközök látthatatlan energiahullámokat használnak a hangok, szövegek, fényképek és e-mailek továbbítására a közeli mobiltornyok felé, amelyek aztán a világ bármely pontjára képesek eljuttatni azokat.

A tudósok és az egészségügyi hatóságok, köztük az amerikai FDA közel három évtizede vizsgálják az esetleges káros hatásokat; vajon okoz-e a mobilok sugárterhelése egészségügyi problémákat, például rákot.

A “sugárzás” kifejezés számos típusú energiára utal, amelyek közül néhány valóban kockázatot hordoz – mondta Howard Fine, a New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Center agydaganat-központjának igazgatója.

Az atombombák, vagy – jóval kisebb mértékben – a röntgengépek olyan energiát bocsátanak ki, amelyet ionizáló sugárzásnak neveznek, és ez – elég nagy, vagy elég gyakori dózisban – károsíthatja a DNS-t, így rákot okozhatmondta Fine. Ezért szokás röntgen vizsgálat közben ólomból készült védőtakarót viselni.

Caffrey szerint azonban az okostelefonok energiája a nem-ionizáló sugárzás kategóriájába tartozik, így nem elég erős ahhoz, hogy ilyen károsodást okozzon. A veszélyesebb, ionizáló sugárzás képes leválasztani az elektronokat a DNS-t alkotó atomokról, az így kialakuló DNS-károsodás rákot okozhat.

A legtöbb szakértő és egészségügyi hatóság, mint például az FDA, a Centers for Disease Control and Prevention, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyetért abban, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az okostelefonok sugárzása egészségügyi problémákat okozna.

Mégis, az évek során több tanulmány is a lapok címoldalára került, azt sugallva, hogy összefüggés található a túlzott mobilhasználat és az agydaganat között. Fine szerint számos ilyen tanulmányt megcáfoltak, beleértve azokat is, amelyek az ötödik generációs mobilhálózatokra, azaz az 5G-re összpontosítottak.

Egy 2010-ben közzétett tanulmányban például a kutatók találtak némi összefüggést az agydaganatok egy típusa és a túlzott mobiltelefon használat között. A tanulmányban azonban maguk a szerzők jegyezték meg, hogy nem tudják bizonyítani az ok-okozati összefüggést.

Egy másik érv szerint az Egyesült Államokban a legtöbb embernek van mobiltelefonja – így szinte lehetetlen lenne a készüléket kiemelni a rák kialakulásának okaként, mondta Fine.

Nem kapcsolódó kockázati tényezők, például a légszennyezésnek való kitettség, a dohányzás, az egészségtelen szokások vagy akár genetikai okok is felelhetnek a kór kialakulásáért – nem elkülöníthető ezektől a mobil. Az amerikai National Cancer Institute (Nemzeti Rákkutató Intézet) szerint az ilyen téves alapfeltevéseken alapuló tanulmányok viszont erősen befolyásolhatták a mobitelefonok kockázatairól alkotott képet.

Fontos megjegyezni, hogy a mai mobiltelefonok egyáltalán nem hasonlítanak a 2000-es évek elejének téglatelefonjaihoz. A következő évtizedben használt telefonok is mások lesznek. Így a kutatók és a hatóságok kénytelenek folyamatosan újra és újra napirendre venni a kérdést. Fine szerint azonban a sugárzás az újabb technológiával csökkent, Woloschak pedig úgy véli, hogy az új hálózatok nem kockázatosabbak, mint a régebbiek.

Az 5G sugárzása nem magasabb, mint a 4G-é volt

mondta Caffrey.

Csak nagyobb adatátvitelt tesz lehetővé.

A teljes biztonság érdekében a szabályozó hatóságok, például az amerikai Federal Communications Commission (FCC) sugárzási határértékeket állapítanak meg. Tavaly szeptemberben például a francia hatóságok felszólították az Apple-t, hogy csökkentse az iPhone 12 által kibocsátott sugárzási szintet. Az almás cég ezt egy szoftverfrissítéssel oldotta meg.

Caffrey szerint ezek a határértékek olyan sugárzási szinteken alapulnak, amelyek elméletileg a testhőmérsékletünket egy fok törtrészével emelhetik csak meg.

Woloschak szerint azonban a sugárzásnak több fokkal kellene felmelegítenie a testünket ahhoz, egészségügyi kockázatot jelentsen – mint például az égési sérülés vagy a láz.

Egy mobiltelefon azonban soha nem fog ilyet tenni

tette hozzá.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.