A Műegyetem fejlesztése EURATOM Nukleáris Innovációs Díjat kapott

Mit kell tudni a gerincsérvről? Akár spontán is meggyógyulhat?
2022-06-02
Kiválasztották a 31. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjazottait
2022-06-02
Show all

A Műegyetem fejlesztése EURATOM Nukleáris Innovációs Díjat kapott

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának (BME TTK) kutatócsoportja a legkorszerűbb grafikus processzorokra kifejlesztett reaktorszimulációs programjával Európai Atomenergia Közösség (EURATOM) Nukleáris Innovációs Díjat nyert – közölte az BME.

A tájékoztatás szerint az Európai Atomenergia Közösség innovációs pályázatára érkezett újításokat független nemzetközi szakértői zsűri értékelte. A műegyetemi fejlesztés egy finn fejlesztéssel megosztva nyerte el a 3. díjat a reaktorbiztonsági kategóriában.

A közleményben kiemelték, hogy a BME Természettudományi Kar Nukleáris Technikai Intézetének díjazott fejlesztése, a szinte teljes pontosságú neutronfizikai számítást lehetővé tévő GUARDYAN számítógépes programja jelentősen hozzájárul az atomreaktorok biztonságosabbá tételéhez.

Az atomreaktorokkal szemben folyamatos elvárás a magas biztonsági színvonalú működés, aminek egyik záloga, hogy a bennük lezajló folyamatok nagy felbontásban leírhatók legyenek a legkorszerűbb informatikai eszközökkel – emelik ki a közleményben.

A tájékoztatás szerint az EURATOM Nukleáris Innovációs Díjat Légrády Dávid, a BME TTK Nukleáris Technikai Intézet egyetemi docense, a programot fejlesztő kutatócsoport vezetője 2022. május 31-én vette át a franciaországi Lyonban, a FISA 2022 konferencián.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.