A nagy D-vitamin vita: szedjünk vagy ne szedjünk?

21 milliárd forint nyereséggel zárt a Market Építő
2024-04-30
Május elsején sok strand kinyit
2024-04-30
Show all

A nagy D-vitamin vita: szedjünk vagy ne szedjünk?

Előszeretettel szedjük a D-vitamint, de a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy nem csak egy vitamint, hanem egy hormont szednek. A D-vitamin óriási üzlet is lett, étrendkiegészítők garmadáját szedjük, pedig a Nap a legolcsóbb D-vitamin forrás.

Dr. Michael Holick endokrinológus a The Epoch Timesnak kijelentette:

A szervezet hatékonyabban hasznosítja a D-vitamint, ha az természetes módon, napfényből szintetizálódik, mintha étrend-kiegészítőként vesszük be.

Ez a különbség kulcsfontosságú a D-vitamin egészségügyi szerepének és a hormonpótlás összetettségének megértéséhez.

A legtöbb tápanyagtól eltérően a D-vitamin hormonális jellege azt jelenti, hogy szélesebb körű szisztémás hatása van, és nem csak a csontok egészségét, hanem az immunrendszer működését, a sejtnövekedést és a gyulladáscsökkentést is befolyásolja. 
A D-vitamin több mint csontvédő és immunrendszer-erősítő.
A szervezetben betöltött sokrétű szerepe a hangulatszabályozástól a szív- és érrendszeri egészségig mindenre hatással van.
Alapvetően a D-vitamin létfontosságú a kalcium felszívódásához a bélben, és elengedhetetlen a csontok szilárdságához és egészségéhez.
Elegendő D-vitamin nélkül a szervezet a kalciumnak csak 10-15 százalékát képes felszívni
mondta Dr. Alex Foxman, vezető belgyógyász a The Epoch Timesnak.
Az elégtelen kalciumtartalom gyengébb csontokat és fokozott csonttörési kockázatot eredményezhet.
Ráadásul a D-vitamin kulcsfontosságú az immunrendszer egészsége szempontjából. Dr. Holick megjegyzi: “A D-vitamin-receptorok szinte minden sejtben megtalálhatóak, beleértve az immunsejteket is”. A megfelelő szint létfontosságú a kiegyensúlyozott immunválaszhoz és az autoimmun betegségek megelőzéséhez.
Dr. Nathan Goodyear, integratív rákgyógyász és az arizonai Scottsdale-ben található Brio Medical, integratív rákkezelő központ igazgatója hangsúlyozza a D-vitamin alapvető szerepét az immunrendszer működésében és a krónikus betegségekre, például a rákra gyakorolt hatását. Mint mondja: “Az immunrendszer nem működik jól, ha a D-vitamin nem optimális”, kiemelve a rákban betöltött szerepét, ahol az immunrendszer ereje kulcsfontosságú.
A legújabb kutatások, köztük a melanómával kapcsolatos vizsgálatok is azt mutatják, hogy a D-vitamin-pótlás fokozhatja a kezelésre adott válaszokat és meghosszabbíthatja a rákos betegek túlélését, még a jelenleg nem kielégítő napi adagolási ajánlások mellett is.
A D-vitamin a szív egészségében is jelentős szerepet játszik. Tanulmányok az alacsony D-vitamin-szintet a szívbetegségek megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe. A D-vitaminhiányosoknál nagyobb valószínűséggel fordul elő magas vérnyomás, szívelégtelenség és stroke.
A mentális egészség egy másik terület, ahol a D-vitamin jelentős szerepet játszik. Kimberly Parker, okleveles pszichoterapeuta a The Epoch Timesnak elmondta: “Egyértelmű kapcsolat van az alacsony D-vitaminszint és a depresszió és a hangulatzavarok nagyobb előfordulása között”.
“Láttam, hogy a pácienseimnél csökkentek a tünetek, amint elkezdték következetesen betartani a D-vitamin-bevitelt” – számol be.

Amint a D-vitamin a napfény, az étrend vagy a táplálékkiegészítők révén bejut a szervezetünkbe, átalakul, és aktívvá válik. Először a májban kalcidiollá, majd a vesében kalcitriollá, aktív formájává alakul át. Dr. Holick tisztázza: “A kalcitriol az a forma, amelyet a szervezetünk különböző funkciók ellátására tud felhasználni”.

Érdekes módon a D-vitamin minden formája hasonló átalakulási folyamaton megy keresztül a szervezetben. A D-vitamin forrása eltérő lehet, de a szervezetünkben megtett útja megegyezik.

A D-vitamin átalakulásának hatékonysága eltérő lehet.

A bőr D3-vitamin-termelő képessége az életkor előrehaladtával csökken, és befolyásolja a bőr pigmentációja, a földrajzi elhelyezkedés és az életmód.

A szervezet D-vitamin-szintjének rutinszerű mérési módja a 25-hidroxi-vitamin D nevű vérvizsgálat. Ez a mérés tükrözi a napfényből, táplálékból és étrend-kiegészítőkből származó D-vitamin-szintet. A kevésbé ajánlott 1,25-dihidroxi-vitamin D-teszt nem méri a D-vitamin-tartalékokat, így a betegek ellenőrzésére hatástalan.
A D-vitamin-vérvizsgálatok száma az utóbbi időben megugrott, és a Medicare nyolcadik leggyakoribb laboratóriumi vizsgálataként szerepel. A piaci jelentések 2023-ra 677,5 millió dollárra becsülték a tesztek piacát, és 2031-re 1,06 milliárd dollárra prognosztizálták.

Az egykor az olyan óriások, mint az Abbott, a Siemens és a Quest Diagnostics által vezetett D-vitamin-tesztek piacán most a kisebb cégek otthoni tesztkészleteinek térhódítása figyelhető meg. Dr. Holick így emlékszik vissza: “Évekkel ezelőtt azt mondtam a Questnek, hogy ez lesz az első számú termékük”.

“Az Egyesült Államokban évente több mint 10 millió D-vitamin-vérvizsgálatot végeznek, annak ellenére, hogy ezeket a vizsgálatokat a nagy orvosi szervezetek nem ajánlják” – mondta Dr. Morton Tavel kardiológus, belgyógyász és szív- és érrendszeri betegségek specialistája az Epoch Timesnak. Egy 2020-as virginiai egészségügyi rendszer vizsgálatára hivatkozik, ahol a betegek 10 százalékánál végeztek D-vitamin-vizsgálatot, gyakran orvosi indikáció nélkül.
A D-vitamin-vizsgálatok ilyen mértékű növekedése ellentétben áll az orvosi társaságok irányelveivel, amelyek általában nem javasolják a rutinszerű vizsgálatot tünetmentes, alacsony kockázatú egyéneknél.

Dr. Joel Finkelstein, a Massachusetts General Hospital csontsűrűség-központjának munkatársa – amint arról a Harvard Health blogja beszámolt –
szkeptikusan nyilatkozik a D-vitaminhiányra vonatkozó, elharapózó szűrővizsgálatokról, és sok egészséges emberen végzett ellenőrzést feleslegesnek tart.
“A D-vitamint masszívan hipnotizálták” – állítja. “Nincs szükségünk a legtöbb egészséges egyén D-vitamin-szintjének ellenőrzésére”. Megkérdőjelezi a magas D-vitaminszint evolúciós szükségességét, megjegyezve, hogy a természetes élelmiszerekben korlátozottan van jelen, és a sötét bőrben – amely a napfényben gazdag területeken gyakori – csökkent szintézisét.

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) ajánlásai:

nmol/L ng/mL Kategória
<30 <12 Hiány
30 és <50 között 12 és <20 között Elégtelen
≥50 ≥20 Megfelelő
>125 >50 Nemkívánatos hatások
Az NIH tisztázza, hogy az optimális D-vitamin-szintek nincsenek megállapítva, mivel “életszakaszonként, fajonként és etnikumonként, valamint minden egyes alkalmazott fiziológiai mérésnél eltérőek”.

Ezekkel az irányelvekkel szemben a Dr. Goodyearhez hasonló hangok azt állítják, hogy a jelenlegi D-vitamin adagolási ajánlások túl alacsonyak. Az Egyesült Államokban jelenleg ajánlott napi adagokat “szánalmasan elégtelennek” nevezi.

Dr. Holick figyelmeztet, hogy a D-vitamin-mérgezés, bár rendkívül ritka, súlyos. A napozás nem okozhat D-vitamin-mérgezést, de a túlzott pótlás igen. “A nap által termelt felesleges D-vitamint a nap elpusztítja. A napozásból soha nem lehet D-vitamin-mérgezést kapni, de a kiegészítőkből igen, ha túl sokat szedünk belőlük” – figyelmeztet.

A D-vitamin-mérgezés túlzott kalciumszintet vált ki a vérben, ami hányingert, hányást és gyengeséget okoz. Ha nem kezelik, vesekárosodáshoz, csontfájdalomhoz és ritkán halálhoz vezethet.

Egyes szakemberek, köztük Pam Schoenfeld, bejegyzett dietetikus, azt állítják, hogy a túlzott D-vitamin-bevitel az A-vitamin aktív formájának, a retinolnak a kimerüléséhez vezethet. Schoenfeld asszony a The Epoch Timesnak elmondta: “A D-vitamin-pótlás jelenlegi formája gyakran elhanyagolja a többi fontos zsírban oldódó vitaminnal való bonyolult egyensúlyt”.

A Weston Price Foundation számára írt cikkében Schoenfeld asszony figyelmeztet: “Az okosabb szakemberek tudják, hogy a D-vitamin pótlása, különösen napi 5000 NE szinteken … nem tanácsos, hacsak nem fordítanak figyelmet az A-vitamin-bevitel optimális biztosítására”. Ez a szemlélet hangsúlyozza az ezen alapvető tápanyagok közötti kényes egyensúlyt, azt sugallva, hogy mindkettő optimális szintjének fenntartása kulcsfontosságú az egészség szempontjából, különösen a terhesség alatt.

A napfény, a D-vitamin elsődleges forrása, minimális expozíció mellett is kielégítheti a szükségleteket. Dr. Tavel megjegyzi: “A D-vitamin raktározása általában körülbelül 10-12 hétig tart”, megkérdőjelezve a folyamatos pótlás szükségességét.

A D-vitamin-hiányról szóló vita összetett. Dr. Tavel rámutat, hogy “az a széles körben elterjedt nézet, hogy Amerika nagy része D-vitamin-hiányban szenved, az Institute of Medicine által több mint egy évtizeddel ezelőtt meghatározott D-vitamin-szintek valószínűsíthetően téves értelmezéséből származik”. Ez a hiányos arányok túlbecsléséhez és potenciálisan szükségtelen pótláshoz vezetett.

A D-vitamin-kiegészítők piaca gyorsan növekszik, 2023-ban 1560 millió dollárt tett ki, és 2033-ra várhatóan eléri a 2780 millió dollárt, évi 5,9 százalékos növekedéssel. A hajtóerők közé tartozik az öregedő népesség, a fokozott egészségtudatosság és a vitaminnal dúsított termékek iránti kereslet növekedése.
A fogyasztói igényekre reagálva az iparág új adagolási módszerekkel és formulákkal, például gumicukrokkal, spray-kkel, tapaszokkal, krémekkel és hatásos kapszulákkal újít. Ez a változatosság megfelel a különböző preferenciáknak és igényeknek, beleértve a könnyű használatot és a jobb felszívódást.
Az iparág növekedését az erőteljes marketing és reklám is elősegíti.
A gyógyszeripari és wellness cégek nagymértékben népszerűsítik a D-vitamin-kiegészítőket, mint az egészség kulcsát, ami formálja a fogyasztók véleményét és elősegíti a piac bővülését.
A napozás kulcsfontosságú a D-vitamin-termelésben. Az UVB (ultraibolya B) sugarak a bőr koleszterinjét D3-vitaminná alakítják, amely később kalcitriollá, a felhasználható formájává alakul át. Érdekes, hogy a bőrben termelt D-vitamin körülbelül kétszer annyi ideig marad a véráramban, mintha táplálékkal vagy vitaminokkal vennénk be.A napfény D-vitamin-termelékenysége időtől, évszaktól és helytől függően változik.
A legjobb szintézis a melegebb hónapokban délelőtt 10 és délután 3 óra között van. A 37. szélességi fok felett azonban novembertől márciusig elhanyagolható a D-vitamin-termelés.Egy 2022-es tanulmány megállapította: “A napozás jelentősen pótolhatja a hiányt azoknál az alanyoknál, akik nem fogyasztanak elegendő D-vitamint a táplálékkal. A D-vitamin-pótlás szokásainak kialakításához szükséges többletköltséggel és idővel összehasonlítva a mérsékelt napozás egyszerű és költségmentes eszköznek tűnik a lakosság számára a mindennapi gyakorlatban való kezdéshez.” A tanulmány szerint a D-vitamin-szükségletet a napozással lehet pótolni.
Az étrendi források, bár kisebb mértékben, de hozzájárulnak a D-vitamin-bevitelhez. A zsíros halak és az UV sugárzásnak kitett gombák kulcsfontosságú források. Ezen élelmiszerek beépítése segíthet a D-vitamin fenntartásában, különösen a kevésbé napos időszakokban.
A táplálékkiegészítés, amely különösen a magasabb szélességi körökben élők számára előnyös, egy másik módszer. Egy tanulmány kimutatta, hogy bár mind a napfény, mind a szájon át szedhető D3-kiegészítők növelik a D-vitamin-szintet, a kiegészítők a megfelelőség miatt hatékonyabbak voltak. Egyszerűen fogalmazva, többen szedtek kiegészítőket, mint ahányan a napon töltötték az időt.
A megoldás tehát, ha D vitamint akarunk olcsón, napozzunk.
Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.