Állandóan fehéríti a fogát? – Káros lehet

Okozhat agydaganatot, ha félünk tőle?
2023-11-19
“Az orosz gazdaságot összeomlás fenyegette, most 3 százalékot fog növekedni”
2023-11-19
Show all

Állandóan fehéríti a fogát? – Káros lehet

Hiába az örök fiatalság szimbóluma a vakítóan fehér fog, az egészséges fogazat enyhén sárgás színű. De ki akar enyhén sárgás fogakat? 

Carl Gustav Jung, az iskolaalapító pszichológus óta tudjuk, hogy a fog hatalmi szimbólum.

E mellett azonban a fehér fog az egészség, az ápoltság, a jó megjelenés, a fiatalság jelképe is lett.

A tökéletes, ragyogó mosolyra való törekvés szinte egyidős az emberi természettel.

A Teremtés könyve már “tejfehér fogakat” említ (Ter. 49.12.) , s undorodva olvashattuk a Zabhegyezőben Holden Caufield leírását rossz fogú osztálytársáról.

Így nem csoda, ha világszerte terjednek a különböző fogfehérítő módszerek, aki teheti arra utazik, hogy kivillanó fehér fogsorával nyűgözze le környezetét.

A nem megfelelően tisztított, szuvas fogak barna, sárga árnyalatúak lesznek – egészségtelenséget tükröznek. A fogzománc idővel kopik, így a fehér fog a fiatalság jelképe – gondoljuk.

Amerikai tudósok azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a túlzásba vitt fogfehérítés kifejezetten káros is lehet.

Egy, az amerikai Journal of Dentistry című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány is azzal indít, hogy “a fogak színe befolyásolja a társas helyzetekben az emberek megítélését”. Hozzáteszi azt is, hogy a

fehérített fogazattal rendelkező arcokat a tesztalanyok minden korcsoportban és nemben fiatalabbnak érzékelik.

Egy ókori egyiptomi fogtisztító recept “sót, borsot, mentát és szárított íriszvirágot”, javasol a fogak fehéren tartása érdekében. A középkori britek mézet, sót és rozslisztet használtak. A fogak fehérségét nagymértékben meghatározza az étrend, a genetika, és számos más egyedi tényező.

A modern kor lehetőségeinket, a közösségi média térhódítása pedig a velünk szembeni elvárásokat változtatta meg. Az Insight Partners 2022-es elemzése szerint az amerikaiak évente több mint 6 milliárd dollárt költenek otthoni fogfehérítésre.

Az igazi, szuper, filmsztár-fogfehérséget azonban igen nehéz elérni, s ez nem véletlen.

A fognak három fő rétege van, a külső zománc, a középső dentin és a belső pulpa.

A külső zománc áttetsző, a dentin enyhén sárga, a pulpa pedig általában nem látható, így általában nem lényeges (kivéve a törött vagy súlyosan beteg fogak esetében).

Mivel a külső réteg áttetsző, a középső réteg pedig enyhén sárga, így természetes állapotukban a fogak enyhén sárgák. 

A fogfehérítők túlzott használata elvékonyíthatja, meggyengítheti a fogzománcot, s ez káros lehet a fog általános állapotára. Mint a legtöbb dologban az életben, a túlzások itt is visszaüthetnek.

A leggyakoribb problémák közé tartozik a fogak érzékenysége, az íny irritációja.

A fogfehérítők használata előtt a minimum, hogy elolvassuk a termék használati utasítását, de legjobb, ha konzultálunk fogorvosunkkal.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.