Az első komolyabb intézkedéscsomag a gazdatüntetések ellen

Lehet, hogy svédasztalos lesz az étkezés a sulikban – jók a tapasztalatok
2024-02-01
“Ma már a pikkelysömör, az ekcéma, az autoimmun hajbetegség is kezelhető”
2024-02-01
Show all

Az első komolyabb intézkedéscsomag a gazdatüntetések ellen

Gabriel Attal francia miniszterelnök részletes intézkedéssorozatot jelentett be az egyre nagyobb számban tüntető gazdák terheinek csökkentésére, egyebek mellett felfüggesztené a növényvédőszer-használat csökkentését célzó terveket és 150 millió euróval mérsékelné adó- és járulékterheiket.

A tiltakozó francia mezőgazdasági szakszervezetek az elmúlt napokban mintegy kétszáz követelést tettek közzé.

A francia kormány 150 millió eurót különít el “ettől az évtől kezdve és állandó jelleggel” a mezőgazdasági termelők adóterheinek enyhítését célzó intézkedésekre” – ígérte meg a hivatalában tartott sajtótájékoztatóján a francia miniszterelnök.

A kormány “felfüggeszti” azt a tervet, amely a növényvédő szerek használatának csökkentésére vonatkozó célokat határoz meg, és amely a gazdák egyik fő követelése. Az Ecophyto kormányzati program célja, hogy 2030-ra a felére csökkentse a növényvédő szerek használatát.

“A programot felfüggesztjük, amíg átdolgozunk néhány szempontot, hogy egyszerűsítsük” – mondta a sajtótájékoztatón Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter.

A kormány azt is meg akarja akadályozni, hogy Franciaországba olyan gyümölcsöket és zöldségeket importáljanak, amelyeket az Európai Unióban betiltott tiakloprid hatóanyagú nevű növényvédő szerrel kezeltek.

A kormányfő emellett “egyértelmű európai szintű jogalkotást sürgetett annak meghatározására, hogy mi a szintetikus hús”, amelyet állati szövetsejtekből állítanak elő és nem engedélyezett Európában.

Olaszország novemberben betiltotta a szintetikus hús előállítását és értékesítését.

Gabriel Attal azt is szorgalmazta, hogy az Európai Unióba irányuló ukrán gabonaimport korlátozásának kérdéséről is legyenek tárgyalások. Az EU eddig nem vette fel a gabonaféléket azon “érzékeny” termékek listájára, amelyek behozatalát korlátozni lehet.

A miniszterelnök csaknem egy héttel a mezőgazdasági termelőknek tett első bejelentései után azt is megígérte, hogy megerősíti az áruházláncok, a forgalmazók és az agráripari vállalkozások közötti ádáz árháborúban a gazdák jövedelmét védő hatályos törvényt.

A francia gazdasági miniszter, Bruno Le Maire eközben bejelentette, hogy “az összes nagy szupermarketláncot az elkövetkező napokban ellenőrzik”. “A több mint 10 ezer ellenőrzés a termékek francia eredetét” fogja ellenőrizni – hangsúlyozta a tárcavezető.

Gabriel Attal a mezőgazdasági örökségekre vonatkozó adómentességi küszöbök megemelését is megígérte.

Szuverének akarunk lenni, szuverén módon termeszteni, aratni és táplálkozni – fogalmazott a miniszterelnök.

A gazdatüntetések két hete tartanak Franciaországban, ahol a stratégiai útvonalakon blokádpontokat állítottak fel a tüntetők.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.