Az EU elítélte Oroszországot Navalnij halála miatt

A kertészkedés alapjai – magaságyás, palánta, komposztálás – Mutatjuk a részleteket
2024-03-15
Kölcsey Ferenc és Szendrey Júlia kéziratai lettek szabadon elérhetőek
2024-03-15
Show all

Az EU elítélte Oroszországot Navalnij halála miatt

Az Európa Tanács miniszteri bizottsága elítélte Oroszországot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála miatt, és független nemzetközi vizsgálatot sürget – közölte a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló szervezet.

A közlemény szerint a miniszteri bizottság azért szólított fel vizsgálóbizottság létrehozására, hogy biztosítsa az orosz ellenzéki politikus február közepén börtönben bekövetkezett halálának körülményeit feltáró nyomozás függetlenségét,

tekintettel az illetékes orosz intézményekbe vetett bizalom hiányára.

A bizottság szerint a vizsgálatnak nemzetközi mechanizmuson keresztül kell történnie annak érdekében, hogy hatékony, független, pártatlan, gyors, alapos és átlátható legyen.

A közleményben arról is tájékoztattak, hogy Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára levelet küldött Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, amelyben Oroszország feltétel nélküli és kötelező érvényű nemzetközi jogi kötelezettségeire emlékeztetett, köztük az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) minden jogerős ítéletének és határozatának végrehajtására.

Buric sajnálatosnak nevezte, hogy az orosz hatóságok leállítottak minden kommunikációt az Európa Tanáccsal a bíróság ítéleteinek végrehajtásával kapcsolatban, és számos ítéletet Oroszország továbbra sem hajtott végre. A főtitkár sürgette az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést az ítéletek végrehajtására.

Jelenleg 2633 olyan Oroszországot érintő ügy van, amelyek végrehajtásra várnak. A kirótt büntetésből fennmaradó összeg meghaladja a kétmilliárd eurót – emlékeztettek.

Alekszej Navalnij február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.