Az orosz szankciók kijátszására alapítottak céget, de észrevették

Megalakult az ország első üzemszerű, napenergiára épülő energiaközössége
2024-01-24
Felelős vezető: Új migrációs politika kell, több emberség, az előítéletek visszaszorítása
2024-01-24
Show all

Az orosz szankciók kijátszására alapítottak céget, de észrevették

A holland rendőrség letartóztatott három személyt, akiről azt feltételezik, hogy egy nemzetközi csempészakcióban vett részt, amelynek célja az Oroszország elleni szankciók kijátszása volt – közölte a pénzügyi bűncselekményeket vizsgáló holland hatóság (FIOD).

A FIOD által vezetett nemzetközi rendőrségi művelet keretében öt országban, 14 telephelyen tartottak razziát és házkutatást.

A gyanú szerint a letartóztatott személyek a szankciókból eredő kereskedelmi korlátozásokat megszegve olyan technológiai és laboratóriumi termékeket szállítottak Oroszországnak, amelyek katonai célokra is felhasználhatók. A hatóságok adathordozókat foglaltak le és bankszámlákat zároltak – áll a FIOD közleményében.

A gyanúsítottak 2017-ben egy laboratóriumi, elektromos és elektronikai termékek importálására, exportálására és értékesítésére specializálódott vállalatot alapítottak. A cég Európában vásárolt árukat, és azokat kelet-európai országokon keresztül szállíttatta Oroszországba.

A FIOD azt követően indított vizsgálatot, hogy a NOS holland műsorszolgáltató korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz tulajdonú holland ETW-Tekhnologiya vállalat tavaly augusztusban nyolc szállítmányt küldött Oroszországba, köztük olyan elektronikai alkatrészeket, amelyek orosz fegyverrendszerekben használhatók. A nyugat-hollandiai Voorschotenben székhellyel rendelkező cég állítólag további 135 rakományt szállított több mint 1,2 millió euró értékben, amelyek szintén sérthették a szankciókat.

A NOS közölte, hogy az ETW-Tekhnologiya vezérigazgatóit tartóztatták le a hatóságok, valamint a cég egyik alkalmazottját.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.