fbpx

Egyre nagyobb az igény erre a hazai kincsre, ami ráadásul az egészségünknek is jót tesz

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál, Magyarország alapvetően önellátó lehetne gyógynövényekből – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT)

Megjegyezték, hogy míg 2015-ben csaknem 14 ezer tonna volt a magyar gyógynövény export, addig

2022-ben csak 7000 tonnát ért el,

az import pedig ennek közel kétszeresét.

Magyarországon mintegy

30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényt. 

A gyógynövénygyűjtés és -termesztés, elsődleges feldolgozás termelési értéke évente mintegy 15-17 milliárd forint, az elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 20-29 milliárd forint.

A gyógy-, aroma- és fűszernövényeket tartalmazó termékek

összes piaci forgalma 60-70 milliárd,

a teljes szektor becsült nettó kibocsátása 100-120 milliárd forint – sorolta az adatokat közös közleményében a NAK és a szövetség.

Mind az ipar, mind a lakosság részéről folyamatos a gyógynövények, illetve az alapanyagok iránti igény, így a folyamatos hazai és külföldi kereslet megfelelő hátteret biztosít a termesztés bővítéséhez és a termékfejlesztéshez.

Ennek ellenére

komoly alapanyaghiány jellemző az ágazatra, a feldolgozó és lepárló üzemek nem tudják kihasználni kapacitásukat

– hangsúlyozták az elemzésben.

Magyarországon

120-130 növényfaj gyűjthető, ezek közül mintegy 70-80 fajt rendszeresen be is gyűjtenek.

A gyűjtés ugyan az elmúlt évtizedekben visszaszorult, de a termelési költségek növekedésével bizonyos fajok -, mint a csalán és a kamilla – esetében újra nő a jelentősége.

Az elemzésben arra is kitérnek, hogy

a feldolgozásban már csupán 30-40 százalék származik a vadon termő állományok gyűjtéséből.

A gyógynövénygyűjtés mintegy öt-nyolcezer – elsősorban alacsonyan iskolázott, hátrányosabb régiókban élő – embernek ad munkát.

A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek: a hársvirág, a csipkebogyó, a cickafarkfű, az aranyvesszőfű, a csalánlevél, a zsurlófű, a kamillavirág, a fehér ürömfű, az orbáncfű, a fehérmályva, a feketebodza, a fagyöngy és a vadgesztenye.

A főbb termesztett gyógynövények pedig a mustár, a mák, a konyhakömény, a koriander, az édeskömény, a csipkebogyó, a szurokfű, a máriatövis, az ánizs, a kapor, a kamilla, a citromfű, a menta, a kakukkfű, a levendula és a borsfű – ismerteti a NAK és GYSZT.

További hírek