Egyre több az ötven alatti rákos és ez aggasztja az orvosokat is

Orbánhoz látogatott a vietnámi miniszterelnök – fotó
2024-01-18
Mire készülnek? – A NATO 90 ezer katonát mozgósít
2024-01-18
Show all

Egyre több az ötven alatti rákos és ez aggasztja az orvosokat is

Telemedicine and human Intestine recovery concept. Neutral color palette, copy space for text.

Nő az 50 év alatti felnőttek körében a rákosok száma, és az orvosok is válaszokat keresnek arra, hogy ez miért van – írja a CNN

Három korcsoportból az 65 éves és idősebb felnőttek, az 50-64 évesek és az 50 évnél fiatalabbak körében egyedül ez utóbbiban nőtt 1995 és 2020 között a rákos megbetegedések összesített előfordulása – idézi a CNN a CA: A Cancer Journal for Clinicians-t

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok lakossága összességében öregszik, “a rák diagnosztizálása a fiatalabbak körében tapasztalható, annak ellenére, hogy az idősebb népességben többen vannak” – mondta Dr. William Dahut, az Amerikai Rákellenes Társaság tudományos főmunkatársa.

“Tehát a rákdiagnózisok egyre korábbra tolódnak” – mondta. Szerinte “Valami szokatlan történik itt.”

Az Egyesült Államokban az 50 évnél fiatalabb felnőttek körében a férfiaknál a vastagbélrák a vezető tumor, a nőknél pedig a mellrák után a második vezető rákos megbetegedés – áll az új jelentésben. Az 1990-es évek végén a vastagbélrák az 50 évnél fiatalabb férfiak és nők körében egyaránt a negyedik helyen állt.

“Most egyszerűen más a helyzet, mint korábban” – mondta Dahut. “Ez a fiatal felnőttkori trend az, ami miatt a leginkább aggasztó”.

A rákos megbetegedések növekvő száma a fiatalabb felnőttek körében “kevéssé érthető”, és több kérdést vet fel, mint választ – mondta Dr. Scott Kopetz, aki houstoni MD Anderson Rákközpontban saját szemével látja a tendenciát.

“A klinikai gyakorlatunkban azt látjuk, hogy a betegek egyre fiatalabbak, és sok rákos megbetegedés esetében a szűrési korhatár előtt jelentkeznek, így ez mindenképpen aggasztó tendencia” – mondta Kopetz, a Texas Egyetem MD Anderson Rákközpontjának transzlációs integrációért felelős alelnöke és a gyomor-bélrendszeri orvosi onkológia professzora.

A vastag- és végbélrák szűrését például minden felnőttnek 45 éves korban ajánlott elkezdeni, de egyre több eset fordul elő ennél fiatalabb korban is.

“A vastagbélrák a legjelentősebb, de azt látjuk, hogy az olyan rákos megbetegedéseknél is, amelyeknél nincsenek olyan egyértelmű szűrési irányelvek – ilyen például a hasnyálmirigy- vagy a gyomorrák -, szintén a fiatalabb életkor felé mutató tendenciák figyelhetők meg” – mondta.

Kopetz attól tart, hogy a fiatal felnőttek körében a rák növekvő előfordulása az idősebb korosztályt is magával rántja majd.

“Aggodalomra ad okot, hogy a népesség elöregedésével a fiatalon jelentkező betegségek jelenlegi növekedése a közép- és későn jelentkező betegségek növekedéséhez fog vezetni. Ha tehát az epidemiológia megváltozik, akkor ez lehet a rákos megbetegedések megnövekedett hullámának kezdete, amely a következő évtizedekben is fennmaradhat, vagy tovább növekedhet” – mondta.

Az Amerikai Rákellenes Társaság új jelentése szerint az Egyesült Államokban idén mintegy 2 millió új rákos megbetegedés várható, ami naponta több mint 5000 diagnózisnak felel meg. Azt is előrevetítik, hogy 2024-ben mintegy 600 000 rákos haláleset lesz.

“Ezek az adatok arra ösztönöznek minket, hogy jobban megértsük, mi az oka ennek a növekedésnek” – mondta Kopetz. “És felhívás arra is, hogy felgyorsítsuk a korai felismerésre irányuló erőfeszítéseket, amelyek több különböző tumortípus szűrését biztosíthatják.”

Összességében az Egyesült Államokban továbbra is csökken a rákban elhunytak száma, de több ráktípus – köztük az emlő, a prosztata, a méhnyak, a hasnyálmirigy, a száj- és garat, a nőknél a máj, a vese, a melanoma, valamint a fiatal felnőtteknél a vastagbél- és a méhnyakrák – előfordulási aránya továbbra is emelkedik – derül ki az Amerikai Rákellenes Társaság új jelentéséből.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.