Elhunyt Gyenesei István, volt önkormányzati miniszter

Orbán: Brüsszelben hárborús hangulat, nyelvezet, háborús logika van
2024-03-22
Élet a jövő városában
2024-03-22
Show all

Elhunyt Gyenesei István, volt önkormányzati miniszter

Elhunyt Gyenesei István. A volt önkormányzati minisztert, országgyűlési képviselőt, a Somogy megyei közgyűlés egykori elnökét életének 76. évében, súlyos betegség után érte a halál – tudatta családja a politikus Facebook-oldalán.

Azt írták: Gyenesei István “örökmozgó volt, alkotott és küzdött, alkotott, hogy Somogy és Magyarország boldogabb legyen, és küzdött, hogy a dolgok jóra forduljanak”.

“Küzdött akkor is, amikor az esélyek nem mellette szóltak, hitt az életben, a gyógyulásban” – tették hozzá.

Gyenesei István 1948-ban született Kaposváron. Agrárközgazdásznak tanult, a mezőgazdasági tudomány doktora lett, emellett politológus végzettséget is szerzett.

A politikus 1985 és 1990 között a Somogy Megyei Tanács elnöke volt, a megyei önkormányzat elnöki tisztét 1990 és 1994, valamint 1998 és 2006 között töltötte be, 2006-2010 között független országgyűlési képviselőként, 2008-2009 között a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott.

Gyenesei István egy időben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöki és a Somogy Megyei Területfejlesztési Tanács elnöki tisztét is betöltötte.

A döntő kérdés az európai parlamenti választáson nem a párthovatartozás lesz, hanem az, hogy ki békepárti, és ki háborúpárti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A közmédia brüsszeli stúdiójából sugárzott interjúban a kormányfő kifejtette, az európai politikai küzdelmekkel kapcsolatban eddig a hagyományos kategóriákban gondolkodtak, hogy van jobboldal, baloldal, vannak globalista vagy szuverenista erők, de most egy új dimenzió is nyílt: a döntő kérdés nem a párthovatartozás lesz, hanem, hogy ki a békepárti, és ki a háborúpárti.

Az lenne jó, ha Magyarországon és a többi európai országban is minél több békepárti politikust küldenének a választópolgárok az Európai Parlamentbe, és minél kevesebb háborúpártit – jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette: arról is érdemes beszélgetni, hogy utána hogyan lesz majd ebből baloldali-jobboldali együttműködés, hogy ki lesz az erősebb, de a legfontosabb, hogy megállítsák “a háborús pszichózist”.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.