Először kapta meg magyar táncművész a világ egyik legrangosabb balettelismerését

Vajon Budapest hanyadik a legélhetőbb városok listáján?
2024-06-27
Berlin, Róma után Párizsban járt az EU-elnökség előtt Orbán Viktor
2024-06-27
Show all

Először kapta meg magyar táncművész a világ egyik legrangosabb balettelismerését

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bolsoj vezető táncosával – tájékoztatta a Magyar Állami Operaház az MTI-t.

A közlemény szerint a magyar balettművészt az elmúlt évadban A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. A két díjazott olyan rangos intézmények vezető szólistáit utasította maga mögé, mint a szentpétervári Mariinszkij és Mihailovszkij Színházak vagy a milánói Scala.

Az Alekszandr Nyikolajevics Benois francia képzőművészről és műkritikusról elnevezett elismerés történetében idén először jelölték a Magyar Nemzeti Balett művészeit. Balázsi Ármin mellett a balerina kategóriában Melnyik Tatyjana is meghívást kapott a versenyre, amelynek díjait kedden adták át.

Balázs Ármin 2014 óta tagja a Magyar Nemzeti Balettnek, a Junior Prima Díjjal és a Magyar Bronz Érdemkereszttel is kitüntetett vezető szólistát a 2022/23-as évadban az együttes Étoile-jának is megválasztották.

Melnyik Tatyjana 2015 óta a Magyar Nemzeti Balett egyik vezető szólistája, emellett a 2019/20-as és a 2023/24-es évad Étoile-ja is.

A Szvetlana Zaharova által elnökölt héttagú, balettművészekből, koreográfusokból és együttesvezetőkből álló zsűribe idén Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója is meghívást kapott.

2006-ban ifjabb Harangozó Gyula a Bécsi Állami Balettegyüttes vezetőjeként vett részt a grémium munkájában.

Az 1991-ben a Koreográfusok Nemzetközi Szövetsége által alapított Benois de la Danse díjat évente ítélik oda az elmúlt naptári évben a tánc terén legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó művészeknek. A legjobb koreográfusok mellett díjazták a balettművészeket férfi és női kategóriában, rendszeresen ítélnek oda életműdíjat, illetve ismerik el tervezők és zeneszerzők munkáját – áll a közleményben.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.