Érdekes kiállítások lettek az év tárlatai

Meghallgatták Rogán Antalt
2023-11-14
Kiszáll az állam az Erstéből – Mi a helyzet a szektor magyar tulajdoni arányával?
2023-11-15
Show all

Érdekes kiállítások lettek az év tárlatai

Budapest, 2023. november 14. Gálfi Ágnes, az Óbudai Múzeum igazgatója (b) a tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában és Filus Erika, a kiskõrösi Petõfi Szülõház és Emlékmúzeum igazgatója (j) a tízmillió bekerülési költség feletti kategóriában nyert díjjal Az Év kiállítása 2023 díj átadásán a Budapesti Történeti Múzeum Barokk Csarnokában 2023. november 14-én. Az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában címû kiállítása és a kiskõrösi Petõfi Szülõház és Emlékmúzeum 7 év - Petõfi Sándor Emlékkiállítás címû tárlata nyerte el az Év Kiállítása 2023 elismerést. MTI/Soós Lajos

Két tárlat nyerte el idén az Év kiállítása díjat.

Az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című kiállítása és a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 7 év – Petőfi Sándor Emlékkiállítás című tárlata nyerte el az Év kiállítása 2023 elismerést – írja az MTI.

Az Év Kiállítása 2023 két díjazottja

A múzeumok feladata, hogy a náluk őrzött, rejtett kincseket élményszerűen mutassák be a látogatóknak – hangsúlyozta Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) múzeumi főosztályvezetője a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában rendezett keddi díjátadón, hozzátéve: az idei elismerés jelöltjei között a legkülönfélébb intézmények képviseltették magukat.

A főosztályvezető szerint komoly kihívást jelent a digitális világ a múzeumoknak, de a személyes élményt semmi nem pótolhatja. A kiállításoknak ezért fontos feladatuk, hogy kizökkentsék a digitális világból a fiatalokat, hogy azok élőben láthassák a műtárgyakat. Az ismeretek hiteles közvetítésében a múzeumpedagógusnak is nagy szerep jut – mutatott rá Szende László.

Egyre nagyobb a felelősségünk az élményt kínáló, magukat múzeumként hirdető vállalkozásokkal harcba szállva megmutatni, hogy a tudomány hitelességét, a műtárgyak tiszteletét nem lehet megspórolni – hangsúlyozta Népessy Noémi, a BTM főigazgatója, kiemelve, hogy az élményszerzés és a látvány nem írhatja felül a tartalmi és szakmai kérdéseket, ugyanakkor meg kell találni azokat az eszközöket, amelyek segítségével az ismeretek látványosan és innovatív módon mutathatók be.

A BTM főigazgatója kitért arra is, hogy a díjátadót követően Mitől lesz élmény a kiállítás? címmel rendeznek szakmai konferenciát.

Bereczki Ibolya, a díjat alapító Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke elmondta, hogy az idei Év kiállítása díjra rekordszámú nevezés érkezett: 23 kiállítás pályázott az elismerésre.  A Petőfi-emlékév miatt több kiállítás is foglalkozik a költő személyével, a Magyar Géniusz programnak köszönhetően is több tárlat valósult meg vidéken és a határon túl.

Mint megjegyezte, immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak a díjra.

Bereczki Ibolya felidézte, hogy a koronavírus-járvány idején a múzeumok elsősorban az élményközpontúsággal, a szórakoztató, játékos ismeretterjesztés eszközrendszerének megújításával reagáltak. A tavalyi évben még nem érte el a látogatók száma a járvány előtti időszak adatait, de 2023-ban már megközelíti azt – emelte ki a társaság elnöke.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított elismerés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza.

Az idén két kategóriában hirdettek eredményt, és emellett a pályázat zsűrije dicsérő okleveleket is adományozott.

A tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című, témájában kultúrtörténeti kuriózumnak tekinthető, kreatív, szellemes megközelítésű, ötletgazdag, színvonalas installációkkal megvalósított kiállításáért nyerte el az Év kiállítása 2023 elismerést.

A tízmillió bekerülési költség feletti kategóriában idén az Év kiállítása

a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 7 év – Petőfi Sándor Emlékkiállítás című állandó tárlata lett, amely az indoklás szerint Petőfi Sándor pályaképét remekül kiválasztott nézőpontból, kreatív módszertani eszközökkel, kiemelkedően ötletes módon mutatja be.

A tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában 7, a tízmillió forint bekerülési költség feletti kategóriában 15, a virtuális kategóriában egy pályázat érkezett. Közülük a bíráló bizottság döntése alapján 16 pályázó jutott be a második fordulóba. A virtuális kategóriában idén nem osztottak ki díjat.

A díjátadót követő szakmai konferencián előadások, kerekasztal-beszélgetés és villámbemutatók segítségével a kiállítás mint élmény került terítékre. A konferencia célja, hogy körbejárja az interaktivitás és a multimédiás megoldások múzeumi alkalmazásának lehetőségeit, átgondolja, mennyiben mások a gyűjteménnyel rendelkező, azt közkinccsé tevő intézmények tárlatainak feladatai, céljai a történeti és természettudományi látogatóközpontok kiállításaihoz képest.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.