Felmérés: Hollandiában 32 százalék szerint sok a külföldi diák

Szlovénia is elismerte az önálló palesztin államot
2024-06-05
Ukrán mozgósítás: 3 hónapos mentességet kaphatnak, akik létfontosságú feladatot látnak el
2024-06-05
Show all

Felmérés: Hollandiában 32 százalék szerint sok a külföldi diák

A hollandok a bevándorlást tekintik országuk legnagyobb problémájának, függetlenül attól, melyik pártot támogatják – derült ki az Ipsos I&O közvélemény-kutató cég felméréséből.

“Széles körű, politikai preferenciáktól független akarat van Hollandiában a migráció korlátozására, tízből mintegy hét válaszadó azt szeretné, hogy az Európai Unió többet tegyen a bevándorlás csökkenéséért” – olvasható a reprezentatív felmérésben, amelynek keretében 2200 főt kérdeztek meg.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy tavaly a baloldali és liberális szavazók 91 százaléka vélte úgy, hogy Hollandiának “erkölcsi kötelessége” gondoskodni a menedékkérőkről, ez az arány idén 83 százalékra csökkent.

A Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) kormánypárt szavazóinak 44 százaléka értett egyet ezzel a kijelentéssel a múlt évi felmérés szerint, 2024-ben azonban már csak 38 százalék támogatja a menedékkérők befogadását. Különösen a holland agrárpárt, a Gazdák és Polgárok Mozgalmának (BBB), továbbá a radikális jobboldali Szabadságpártnak (PVV) a támogatói szeretnék, ha a bevándorlást uniós szinten visszaszorítanák.

A kutatásból továbbá kiderül, hogy válaszadók 68 százaléka elsősorban a biztonságos országokból érkező “menedékkérők”, 46 százalék pedig a családegyesítés útján érkező migránsok számát szeretné, ha korlátoznák.

A felmérésben részt vevők 34 százaléka jónak látná, ha csökkentenék azok számát, akik alacsony képzettséget igénylő munkára érkeznek Hollandiába.

A válaszadók 32, illetve 26 százaléka a külföldi diákok arányának visszaszorítását, illetve a magasan képzett migránsok számára kiadott vízumok számának csökkentését tartja helyesnek.

Csak minden ötödik válaszadó véli úgy, hogy a bevándorlás többet hoz a holland gazdaságnak, mint amennyibe kerül, és csaknem egyharmaduk szerint a bevándorlás jelentős összegekbe kerül a holland államháztartásnak. A megkérdezettek közel fele szeretné visszaállítani a határellenőrzést az Európai Unión belül.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.