A holland egyetemek csökkentenék a külföldi hallgatók számát

Zelenszkij megreformálja az orosz hadsereget
2024-02-09
Az Év Bankja díjazottjai 2023 – lista
2024-02-09
Show all

A holland egyetemek csökkentenék a külföldi hallgatók számát

A holland egyetemek új tervvel álltak elő annak érdekében, hogy csökkentsék a külföldi hallgatók és növeljék a holland nyelvű kurzusok számát – idézte az egyetemek szövetségének bejelentését a Dutchnews hírportál.

A szövetség közölte: a felsőoktatási intézmények olyan irányelveket dolgoztak ki, amelyek szerint csökkenteni kell az angol nyelven kínált alapképzések és a külföldi hallgatók számát, illetve javítani kell a diákok holland nyelvtudását.

A tervek szerint minden nagyobb alapképzési szakon az egyetemek és főiskolák részben holland nyelven szervezik az oktatást, a következő lépésben pedig több szakot teljesen holland nyelven kínálnak, és nem alakítanak ki több angol nyelvű alapképzést.

Jouke de Vries, az egyetemi szövetség elnöke sajtóközleményében hangsúlyozta: “Fontos a társadalom számára, hogy a holland egyetemek nemzetközi kurzusokat is kínáljanak, de ez többször súrlódásokhoz is vezethet”.

Tavalyelőtt a holland parlament indítványt szavazott meg, amelyben felszólította a kormányt, hogy tiltsa meg a holland felsőoktatási intézmények külföldi diáktoborzásait. A képviselők szerint a külföldi hallgatók számának növekedése miatt megugró hallgatói létszám egyre nagyobb nyomást gyakorol a diákok lakhatási kapacitásaira, továbbá túlzsúfolt előadótermekhez, így az oktatás minőségének romlásához vezet.

Azóta egyes intézményekben már felső korlátot vezettek be a nemzetközi hallgatók létszámára vonatkozóan. “Ez az egyetlen módja annak, hogy a holland hallgatók számára teljes mértékben garantált legyen a hozzáférhetőség, és a külföldi hallgatók számát vissza lehessen szorítani” – nyilatkozott az egyetemi szövetség.

A holland oktatási tanács a hét elején arra a következtetésre jutott, hogy hatásvizsgálatot kell arról készíteni, hogy az angol helyett a holland nyelv használatát ösztönző intézkedések milyen hatással lesznek az oktatás és a kutatás minőségére.

Az idei tanévben az elsőéves hallgatók körülbelül egyharmada külföldi, főként Németországból érkező diák.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.