Fico a napokban ismét megjelenik a nyilvánosság előtt

Júliustól ingatlanvásárlásért letelepedés járhat a külföldieknek Magyarországon
2024-07-01
Ma indul az Otthonteremtési támogatás – az építőanyag-gyártók felkészültek
2024-07-01
Show all

Fico a napokban ismét megjelenik a nyilvánosság előtt

Pozsony, 2024. május 15. A 2023. október 1-i képen Robert Fico szlovák kormányfõ, az Irány (Smer-SD) párt vezetõje érkezik a párt pozsonyi székházához. Ficó 2024. május 15-én lõfegyveres incidensben megsebesült Nyitrabányán (Handlova) egy kihelyezett kormányülés után. A kormányfõt kórházba szállították. A feltételezett tettest õrizetbe vették. MTI/AP/Petr David Josek

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök – jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában.

“Nem lehet azt mondani, hogy minden a tervek szerint alakulna, de elmondhatjuk, hogy az (egészségi) állapota olyan mértékben jobb lett, hogy a kormányfő már aktívan bekapcsolódott az eheti (EU) csúcsról, valamint a tíz nappal ezelőtt tartott informális találkozóról folytatott egyeztetésekbe is” – mondta Robert Kalinák, kinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

A tárcavezető elmondta: az orvosok jelenleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kormányfő teljes mértékben el tudja látni munkafeladatait, bár az ellene elkövetett merényletnek – mint fogalmazott – “tartós következményei lesznek”. Robert Kalinák ez utóbbiról több konkrétumot nem mondott.

Robert Fico a merénylet után először és egyidejűleg legutóbb három hete mutatkozott meg a nyilvánosság előtt, egy a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videóbejegyzésében.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.