Júliustól ingatlanvásárlásért letelepedés járhat a külföldieknek Magyarországon

Exit poll: Marine Le Pen nyerésre áll a francia választásokon
2024-07-01
Fico a napokban ismét megjelenik a nyilvánosság előtt
2024-07-01
Show all

Júliustól ingatlanvásárlásért letelepedés járhat a külföldieknek Magyarországon

A magyar kormány immár másodszor kínál letelepedési lehetőséget gazdag külföldieknek. Az első (vitatott megítélésű) program során a vendégeknek magyar állampapírt kellett vásárolniuk. Most inkább az ingatlanpiac megtámogatása van a fókuszban.

Vegyél magyar ingatlant, vagy magyar ingatlanalapot, esetleg támogasd a magyar felsőoktatást, és cserében szabadon mozoghatsz az Európai Unióban! Nagyjából így szól Magyarország új ajánlata a megcélzott, elsősorban kínai befektetőknek, akik így talán fellendíthetik a magyar ingatlanpiac felső szegmensét.

Ha gazdag vagy könnyen letelepedhetsz

Az unión belüli, de azon kívül is van egy jellemző módszer.

Ha gazdag vagy, és hajlandó is vagy valamit költeni a megcélzott országban, akkor legalábbis letelepedést (tartózkodást), de bizonyos esetekben állampolgárságot is kaphatsz. Az ilyen vendégbefektetői programoknak az a lényege, hogy vigyél pénzt az adott országba, vállalkozz, vegyél nagy értékű ingatlant, vagy állampapírt, és cserébe vendégül lát az ország.

Nem túl etikus programok ezek, kicsit olyanok, mint a magánegészségügy, ha gazdag vagy, életben maradsz, vagy az igazságszolgáltatás, ha gazdag vagy (és meg tudod fizetni a legjobb ügyvédeket, vagy egyezséget tudsz kötni), akkor több az esélyed a perekben.

Ilyen a külföldre távozás is, ha szegény vagy, zárva maradnak előtted a határok, ha gazdag vagy, gyere nyugodtan!

Letelepedést sokfelé adnak pénzért

Ugyanakkor ez a modell sok országban ismert.

Sőt, az uniós programok esetén schengeni vízumot kapnak a családtagok is, jönnek is a gazdag kínaiak, arabok, indiaiak. Van, aki a gyerekeit szeretné így taníttatni, más, biztonságosabb helyről szeretne kereskedni, van, aki csak könnyebben kíván mozogni az unión belül.

Az EU-n belül a déli államok (Görögország, Spnyolország, Portugália, Ciprus, Málta) ismertek az ilyen programjaikról, de egészen egzotikus államok is kínálnak tartózkodást, vagy állampolgárságot.

A legújabb konstrukció Magyarországon

Az új magyar programról már egy ideje ismertek a tételes szabályok.

A hozzánk igyekvő külföldieknek vagy venniük kell a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartásba vett ingatlanalap által kibocsátott befektetési jegyekből legalább 250 ezer euró összegben. Vagy legalább 500 ezer euró összegnek megfelelő értékű, Magyarország földrajzi területén található ingatant kell vásárolniuk.

Illetve van egy, az előzőekhez képest kevésbé vonzó lehetőség is,

legalább egymillió euró értékben, oktatási, tudományos kutatási, művészeti alkotótevékenység támogatása céljából pénzbeli adományt kell nyújtani valamely közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménynek. Borítékolható, hogy a vendégek inkább fektetnek majd valamilyen saját ingatlanba, jegybe, mint adományoznak.

Portugália esete

Itt olvasható egy hasonló példa, a portugál.

Portugáliában többféle lehetősége is van a letelepedést kívánóknak. Vagy egymillió eurót meghaladó összegű tőketranszfer szükséges, úgy, hogy az hozzon létre legalább 10 új munkahelyet. Vagy (és ez tényleg ugyanaz, mint a magyar programban) félmillió eurót meghaladó ingatlanvásárlást kell végrehajtani.

Majd jönnek a kivételesen kedvező egyéb lehetőségek, 30 év feletti vagy városfelújítási területen található ingatlan beszerzése rehabilitációs munkák vállalásával 350 ezer eurót meghaladó értékben, 350 ezer eurót meghaladó összegű tőketranszfer magántőke-alapoknak, esetleg 250 ezer eurót meghaladó összegű költés művészeti alkotásra, a nemzeti kulturális örökség helyreállítására.

Vagy 500 ezer eurót meghaladó tőkejuttatás kis- és középvállalkozásokba.

Júliustól él az új rendszer

A magyar program, július 1-től lép életbe.

Az biztos, hogy a vendégbefektetői tartózkodási engedély a birtokosát és a családtagjait feljogosítja a Magyarország területén történő tartózkodásra. De arra is, hogy az illető üzleti tevékenységet folytasson Magyarországon. A vendégbefektetői tartózkodási engedély érvényességi ideje legfeljebb tíz év, amely kizárólag ugyanezen célból legfeljebb tíz évvel meghosszabbítható.

A jelentkezőknek amúgy tényleg nem olyan bonyolult a program, kell egy bankszámlát nyitni, az ügyintézés utána elég praktikus, a tartózkodási engedély a házastársnak, a kiskorú és a nagykorú gyermeknek is jár. 

A programnak volt már egy előzménye, a 2013 és 2017 közötti program. Ott állampapírt kellett venni, és ott is jöttek nagy számban, a főleg kínai vendégek, vagyis nekik megérte a matek, igaz a másik oldalon nem annyira az állam, sokkal inkább a kötvényeket értékesítő ügynökcégek jártak jól.

Azt még nem lehet tudni, hogy ennek az új programnak ki a haszonélvezője, itt nem az ügynöki cégek, inkább egyes ingatlanvállalkozások, vagy ingatlanalap-kezelők járhatnak jól.

Előnyök és hátrányok

Magyarország számára így ez a program akkor előnyös, ha a vásárlók fellendítik az ingatlanpiacot, és/vagy az ingatlanalap piacot. Ha áfát fizetnek az ingatlanvásárlásaik és egyéb költéseik után, ha itt költenek, vagy ha érdemi vállalkozói tevékenységet folytatnak, és nagy adófizetővé válnak.

Mivel a program a drágább ingatlanok piacát segíti, talán a fiatalok lakáshoz jutását kevésbé érinti, ott nem emel annyira árat a pótlólagos kereslet.

Valamennyi pénzt biztosan elkölt itt az, aki befizet, részben jogászra, ha néha idejön, szállodára, vagy a saját ingatlanra, ha már itt van, akkor az étteremre, a taxira, a múzeumbelépőre.

Hátránya így igazán nincsen a programnak, természetesen politikai támadásokat lehet intézni a kormány ellen (a szegény migránsokat távol tartjuk, a gazdag arab és kínai jöhet).

Illetve fel lehet vetni, hogy amennyiben a kormány ilyen programokat kínál, miért nem kér nagyobb árat, miért nem határoz meg 30 ezer euró fejpénzt, miért kell áttételesen ingatlanpiaci forgalmi adó bevételeken keresztül gazdagodni csak.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.