Forradalom zajlik az agráriumban – Aki lemarad, kimarad!

Testközelből tapasztalják meg a gyerekek a környezetszennyezést
2023-02-08
Felére csökkent a hatékony biológiai fegyverünk száma, most kell a segítség!
2023-02-08
Show all

Forradalom zajlik az agráriumban – Aki lemarad, kimarad!

Soha nem látott gyorsasággal alakul át az agrárium, a magyar gazdák ezért technológia- és tudásfejlesztésre egyaránt kapnak segítséget a kormánytól – mondta szerdán Budapesten, a 8. Precíziós gazdálkodás konferencia és kiállítás (Prega) megnyitóján az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságot is érintő technológiai forradalom, az agrárium korszakváltása ma már nem csak egy szűk felhasználói kört érint.

Az utóbbi 2-3 év változásai, a piaci körülmények, a termelési láncok, az alapanyag-ellátás átalakulása, az uniós támogatások egyre szigorúbb zöld előírásai minden gazdát újításokra késztetnek – indokolta a támogatásokat az államtitkár, aki szerint

különösen azoknak kell lépést tartaniuk a fejlődéssel, akik a világpiacra termelnek nagy mennyiségben olyan árut, amit más országok is nagy tömegben állítanak elő.

Feldman Zsolt hozzátette, hogy a légi fotók helyét mára műholdképek vették át, az adminisztrációt okoseszköz-alkalmazások támogatják, de a fejlesztések csak akkor lehetnek igazán eredményesek, ha maguk a felhasználók is fejlődnek, új ismeretekre tesznek szert.

A tanácsadás és a tudásközvetítés tehát éppúgy felértékelődik, mint a technológiaváltás,

ezért kell mindkettőt elérhetővé tenni mindenki számára – fogalmazott.

Az államtitkár szerint jó irányt jelez, hogy a technológiai átállást segítő pályázat 2021 óta már majdnem 2700 gazdának segített, növelve a magyar mezőgazdaság kibocsátását, és legalább ilyen fontos, hogy megerősítette az új megoldások iránt elkötelezett termelői kört is.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.