“Heteket kell várni az építőanyagokra, munkást is nehezen találni”

Budapesten lakás bérelni az uniós fővárosokhoz képest drágább vagy olcsóbb?
2024-06-17
Nézze meg a lakosság hány százaléka 65 év feletti és 15 év alatti
2024-06-17
Show all

“Heteket kell várni az építőanyagokra, munkást is nehezen találni”

Az építőipar 1-2 éve megtorpanó fázisban van, az idei év második felére azonban szakemberek az iparág fellendülését jósolják.

„Az Othonfelújítási támogatás, a CSOK+ és a falusi CSOK miatt már most elkezdődött az építőipar fellendülése. 2023 környékén az agglomerációban a százmillió körüli vagy e feletti árú családi házak piaca résnyire szűkült és egy hatalmas árverseny alakult ki, a kivitelezőknek vagy beruházóknak jócskán lejjebb kellett mennie az árakkal. A rendkívül magas hitelkamatok sem kedveztek az ilyen értékű lakóingatlanok értékesítésének, ám most ez fordulni látszik.

Az már most érezhető, hogy egyes építőanyagokra heteket is kell várni, de sok esetben kőműveseket és egyéb építőipari munkásokat is nehéz találni, amire még az is rátesz egy lapáttal, hogy az állami és a nagyobb önkormányzati beruházások is megindultak” – fejtette ki Virág Gergő, az Imperial Holding cégvezetője.
Túlterhelt települések és építési tilalom

A szakember szerint arra is fel kell készülni, hogy az agglomeráció határai tovább tolódnak, ugyanis a népszerű Budapest-környéki települések gyakorlatilag megteltek, sok helyen pedig már az infrastruktúra sem tudja követni a népességet.
„Az agglomeráció bizonyos területein közmű-korlátozás van és több helyütt építési tilalmat is bevezettek már.

A települések túl vannak terhelve, a beruházók pedig egyre kevesebb helyen tervezhetnek építkezéseket, hisz leginkább az ikerházak vagy társasházi lakások építése éri meg a befektetést, annyira felmentek a telekárak.

Gondoljunk csak bele, egy telek 31-40 millió forintnál kezdődik, míg mondjuk Vácott egy új építésű minden igénynek megfelelő, energetikailag korszerű, modern, élhető terekkel rendelkező 77 négyzetméteres háromszobás lakást már megkaphatunk 70-72 millió forintért kulcsrakészen.” – tette hozzá Virág Gergő.

„Vásárláskor nagyon érdemes aprólékosan megnézni a hirdetéseket, hiszen sok helyen a bruttó-nettó területtel „játszanak”, és ez jócskán tudja árnyalni a négyzetméter árakat. A 850-900 ezres bruttó négyzetméter ár már nagyon kedvezőnek számít, hisz az agglomerációban az egymilliós négyzetméter árak mondhatóak általánosnak.” – tette hozzá.

Nem véletlen, hogy az agglomeráció határai egyre tolódnak, hisz sokan csak messzebb tudnak olyan ingatlanhoz jutni, ami ár-értékben megfelel az igényeiknek, így például Aporka, Adony, Berkenye, Verőce már lassacskán az agglomerációhoz tartoznak.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.