Nézze meg a lakosság hány százaléka 65 év feletti és 15 év alatti

“Heteket kell várni az építőanyagokra, munkást is nehezen találni”
2024-06-17
Hollandiában a bőrszínük és a vallásuk miatt éri leginkább diszkrimináció a külföldieket
2024-06-17
Show all

Nézze meg a lakosság hány százaléka 65 év feletti és 15 év alatti

Miközben

egyre szükségesebbnek látszik a hazai nyugdíjrendszer átalakítása, a KSH adatai szerint rekordmagas azon 65 év feletti magyarok száma, akik a nyugalmas időskor helyett inkább tovább dolgoznak. 

A magyar lakosságnak 2024. februárjára 20 százaléka lett 65 évesnél idősebb, ám a születések száma napjainkban alacsony: a 15 év alattiak aránya mindössze 14,4 százalék

derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) legfrissebb, áprilisban közzétett jelentéséből, amely részletesen szól a magyar állami nyugdíjrendszer helyzetéről.

Az OECD tagországok átlaga a társadalmi reprodukciót illetően pozitívabb, az idős lakosok 18, míg a gazdaságilag majdan aktívvá váló 15 éven alattiak aránya 17,2 százalék. 

Hazánk nem egyedüliként küzd az alacsony születésszámmal, az elöregedéssel, a nyugdíjrendszer átalakítása számos országban van napirenden.

Idehaza egyre több 65 év feletti tér vissza a munka világába, tizenhárom év alatt egyenesen megháromszorozódott a számuk.

A KSH legfrissebb adatai szerint

2023-ban 114,7 ezer 65-74 éves kor közötti honfitársunk dolgozott, ami az érintett korosztály 10,1 százalékát jelenti.

A 2010-es 3,3 százalék és a mostani eredmény közötti óriási különbség utalhat az állami ellátás összegével való elégedetlenségre, a világjárvány, a háború, az infláció hatásaira is.

Az elmúlt években számtalan cég nyugdíjas munkavállalók visszafoglalkoztatásában látta a megoldást a munkaerőhiányra, miközben mi is tapasztaljuk ügyfeleink részéről a jövedelem, az állami nyugdíj kiegészítése iránti növekvő igényt. De ez semmiképp sem mehet az egészség kárára. A kulcs az anyagi igényeink korai felismerésében rejlik: ha tudatosan tervezzük meg a pénzügyeinket idősebb korunkra, még gazdaságilag aktív éveinkben, kiszámítható és nyugalmas évekkel számolhatunk

mondja Budai József, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Az OTP Nyugdíjpénztár szakértői kiemelik: a nyugdíjpénztári tagság előnye nem csak a biztonság, hanem azok a személyre szabott csomagok is, amelyek már igen alacsony kockázatvállalás mellett is választhatók. Egyre többen ismerik fel az időben megkezdett öngondoskodás fontosságát, amit az is megerősít, hogy 2023 második felében mindössze 39 év volt az OTP Nyugdíjpénztár belépőinek átlagéletkora.

Azonban a Pénztár hangsúlyozza, hogy sosem késő elkezdeni a nyugdíjas évekre való megtakarítást és igénybe venni a befizetések után járó 20% adó-visszatérítést.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.