Idén elnökválasztás van Oroszországban – A jelöltek

Meghalt Grétsy László nyelvész
2024-01-22
Még a végén B-kategóriás filmmé válik az égbolt a sok űrszemét miatt
2024-01-22
Show all

Idén elnökválasztás van Oroszországban – A jelöltek

Minszk, 2023. november 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezetének (ODKB) minszki csúcstalálkozóján 2023. november 23-án. MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Valerij Sarifulin/pool

Eljuttatták az orosz Központi Választási Bizottsághoz hétfőn a Vlagyimir Putyin orosz elnökjelölt-aspiráns és hivatalban lévő államfő elnökválasztási bejegyzéshez szükséges választói aláírásokat.

Putyin választási stábjának 15 tagja 95 doboznyi aláírást vitt be Moszkvában a Központi Választási Bizottsághoz.

A hivatalban lévő államfő pártonkívüli indulóként kívánja regisztráltatni magát, amellett, hogy élvezi a kormánypárt, az Egységes Oroszország hivatalos támogatását.

A választási törvény szerint a független jelölteknek legkevesebb 300 ezer, de legfeljebb 315 ezer támogató aláírást kell eljuttatniuk a választási bizottsághoz a hónap végéig. Ezt az elnökjelölt-aspiránsok ezen kategóriájából Putyin teljesítette elsőként.

Putyin választási stábja közölte, hogy az ország 89 régiójában összesen több mint 2,5 millió támogató aláírás gyűlt össze. A 2018-as elnökválasztás idején több mint 1,6 millió aláírást gyűjtöttek össze az elnök hívei az Oroszországi Föderáció akkori – még az Ukrajnától időközben elcsatolt területek nélküli – 85 közigazgatási egységében.

A választási regisztrációhoz a pártonkívüli elnökjelölteknek január 31-ig kell benyújtaniuk a 300 ezer támogató aláírást a választási testülethez. Az ezeket kísérő dokumentációnak tartalmaznia kell egyebek között a jelölti bejegyzésért folyamodó személy írásbeli nyilatkozatát arról, hogy külföldi bankban nincs számlája, betétje, készpénze vagy értéktárgya, és hogy nem használ fel külföldi pénzügyi eszközöket.

A Központi Választási Bizottságnak először meg kell számolnia az aláírásokat, anélkül, hogy ellenőrizné őket. Ezt követően a Vibori (Választások) elnevezésű állami automatizált számítógépes rendszer véletlenszerűen kiválasztja azokat a mappákat, amelyekben ellenőrizni kell az aláírásokat. Jelöltenként 60 ezer aláírást kell ilyen módon hitelesíteni.

A kiválasztott aláírásokat a vonatkozó adatokkal együtt egy szoftveregyüttes összehasonlítja a választói névjegyzékkel. Ha gyanú merül fel az érvényességgel kapcsolatban, akkor a rendszer láncba fűzi ezeket az aláírásokat és további vizsgálatnak veti alá őket.

Ha a mintában több mint 5 százaléknyi érvénytelen vagy nem hiteles aláírást találnak, a választási testület több ezer újabb aláírást von be a további ellenőrzésbe. A műveletre legfeljebb 10 nap áll rendelkezésre.

A Központi Választási Bizottság eddig három elnökjelöltet vett nyilvántartásba: Leonyid Szluckijt, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt, Nyikolaj Haritonovot, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja és Vlagyiszlav Davankovot, az Új Emberek párt képviseletében.

Mivel mindhármukat parlamenti párt jelölte, nem kellett aláírásokat gyűjteniük a nyilvántartásba vételhez.

További két pártonkívüli jelölt – Rada Russzkij és Anatolij Batasev bloggerek -, és öt pártjelölt – Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Andrej Bogdanov (Oroszországi Szabadság és Igazságosság Pártja), Borisz Nagyezsgyin (Polgári Kezdeményezés), Szergej Malinkovics (Oroszország Kommunistái) és Irina Szviridova (Oroszország Demokratikus Pártja) – aláírásgyűjtése még tart.

A nem parlamenti pártok aspiránsainak 100 ezer aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy jelöltként jegyezzék be őket.

Oroszországban az elnökválasztás idén három napon át – március 15-én, 16-án és 17-én – tart majd.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.