Jelentősen csökkenhetnek a vállalati hitelkamatok

Az amerikai katonabiológiai programról tárgyaltak az oroszok és a kínaiak
2024-02-01
Hogy beszéljünk gyerekekkel a háborúról? – A gyerekpszichológus válaszol
2024-02-02
Show all

Jelentősen csökkenhetnek a vállalati hitelkamatok

A február 1. és május 1. között megkötött új vállalati hitelszerződések esetén a bankok önkéntes vállalása alapján 6 hónapig nem számítanak fel BUBOR feletti kamatfelárat, ami jelentősen csökkentheti a vállalati hitelkamatokat, és élénkítheti a hitelek iránti keresletet – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna műsorában.

Suppan Gergely felidézte: a banki hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR kamata és az azonos lejáratú diszkont kincstárjegy hozama lényegesen szétvált, ugyanakkor a vállalkozások hiteleit a bankok a BUBOR-hoz kötik.

A szakember kiemelte: az NGM és a Magyar Bankszövetség megállapodása alapján a szövetség kéri tagbankjait annak önkéntes vállalására, hogy a február 1. és május 1. között megkötött szerződéseknél nem számítanak fel kamatfelárat.

A vállalatok olyan új hitelszerződéseket köthetnek, amelyek esetében 6 hónapig a várhatóan csökkenő BUBOR-t követi a kamatozás, a 2-4 százalékpontos kamatfelár nem adódik hozzá, így ennyivel olcsóbb lesz a hitel – hívta fel a figyelmet.

Suppan Gergely jelezte: a tárca várakozásai szerint az intézkedés javítani fogja a hitelek iránti keresletet. Ebben bíznak a bankok is, mert a pénzintézeteknek is gond, hogy a magas kamatok miatt kevés hitelt tudnak kihelyezni – tette hozzá.

Az NGM vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy a kamatszint tovább csökken majd. Minden adott ahhoz, hogy a kamatcsökkentés folytatódjon, így idővel nem lesz szükség az intézkedés fenntartására – jelentette ki.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.