Jó hír a Richtertől az endometriózisban szenvedőknek

Egy lépéssel közelebb
2023-11-02
Miért helyettes államtitkár és nem államtitkár-helyettes?
2023-11-02
Show all

Jó hír a Richtertől az endometriózisban szenvedőknek

Nem mindenkire hatnak egyformán Forrás: Horizon

A Richter Gedeon Nyrt. („Richter”)

, valamint a Sumitomo Pharma America, Inc. (‘SMPA’) és a Sumitomo Pharma Switzerland (‘SMPS’) bejelentette, hogy az Európai Bizottság („EB”) jóváhagyta a RYEQO® készítmény (40 mg relugolix, 1,0 mg estradiol és 0,5 mg norethisterone acetate tartalmú) II-es típusú változtatási kérelmét, az endometriózis tüneti kezelésére olyan nőknél, akik korábban endometriózis gyógyszeres vagy sebészi kezelésében részesültek. Ez a döntés az Európai Gyógyszerügynökség („EMA”) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága („CHMP”) által 2023. szeptember 15-én kiadott pozitív vélemény elfogadását követően született meg és az Európai Unió valamennyi tagállamára érvényes.

Az EMA 2021 júliusában hagyta jóvá a RYEQO®-t méhmiómák középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére.

“Nagyon örülünk annak, hogy ez az engedély hatékony tüneti kezelést tesz lehetővé sok endometriózissal élő nő számára” mondta Dr. Turek Péter, a Richter Gedeon Nőgyógyászati Üzletágának globális vezetője. “Mivel célunk, hogy vezető gyógyszeripari vállalattá váljunk a női egészségügy területén, ezért alapvető innovatív termékeink terápiás elérhetőségének folyamatos szélesítése rendkívül fontos számunkra”.

“Az Európai Unióban körülbelül 14 millió nő él endometriózissal, egy olyan krónikus betegséggel, amelynek fájdalmas tünetei akár a nők mindennapi tevékenységeire is hatással lehetnek. Örülünk, hogy a döntés eredményeként az EU-ban élő endometriózissal küzdő nők számára mostantól egy újabb biztonságos és hatékony tüneti kezelési lehetőséget vált elérhetővé mondta Adele Gulfo, a Sumitomo Pharma America biofarma kereskedelmi vállalatának vezérigazgatója.

Az endometriózis

A reprodukciós korban lévő nők mintegy 10%-át érinti endometriózis.

Számos, endometriózishoz köthető fájdalomban szenvedő nő tünetei a jelenleg rendelkezésre álló kezelésekkel nem enyhülnek, ami alátámasztja a kielégítetlen orvosi igény meglétét.

Az endometriózis egy olyan betegség, amelyben a méh nyálkahártyájához hasonló szövet található a méhüregen kívül, leggyakrabban az alhasban, a medencében, a petefészkeken, a húgyhólyagon vagy a vastagbélen. Ez az endometriumhoz hasonló szövet a méhüregen kívül krónikus gyulladáshoz vezet, amely hegesedéseket és összenövéseket okozhat.

Az endometriózis tünetei között a fájdalmas menstruáció, a krónikus kismedencei fájdalom, a fájdalmas ovuláció, a nemi közösülés közben, vagy azt követően érzett fájdalom, az erős vérzés, a kimerültség és a meddőség is megtalálhatóak. Az endometriózis az általános testi, mentális és társadalmi közérzetre is befolyást gyakorolhat.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.