Kína: Az USA provokál, miért megy hadihajóval át a Tajvani-szoroson?

Miért veszünk ennyi Toyotát?
2024-01-25
A bankok eredménye triplája az előző évinek
2024-01-25
Show all

Kína: Az USA provokál, miért megy hadihajóval át a Tajvani-szoroson?

Kína bírálta az Egyesült Államokat, amiért az szerinte visszaél a nemzetközi joggal és “bajt okoz és provokál”, miután az amerikai haditengerészet a tajvani választások óta tegnap először hajózott át hadihajóval a Tajvani-szoroson.

“Az amerikai hadihajók és repülőgépek bajt okoznak és provokálnak Kína küszöbén, miközben nagyszabású és rendszeres hadi tevékenységet folytattak a Kína körüli vizeken és légtérben” – mondta Vu Csien ezredes, a kínai védelmi minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján Pekingben.

Vu szerint Kína válasza “indokolt, észszerű, professzionális és visszafogott” volt, hozzátéve, hogy a kínai hadsereg gyakorlatként továbbra is rendszeresen szervez majd katonai műveleteket a Tajvani-szoros környékén.

“Az amerikai félnek fel kell hagynia a nemzetközi joggal való visszaéléssel, minden veszélyes és provokatív viselkedéssel, és szigorúan vissza kell fognia a frontcsapatok tevékenységét, ami az alapvető módja a tengeri és légi balesetek elkerülésének” – hangsúlyozta.

“A dél-kínai-tengeri feszültségek enyhítésének kérdésében nagyon fontos, hogy az érintett nagyhatalom, nevezetesen az Egyesült Államok ne avatkozzon be és ne provokáljon” – tette hozzá.

A John Finn romboló szerdán hajózott át a 160 kilométer széles szoroson, amely elválasztja a szárazföldi Kínát Tajvantól, melyet Peking szakadár tartományának tekint. Az eset kapcsán az Egyesült Államok úgy nyilatkozott, hogy intézkedései összhangban vannak a nemzetközi joggal, amely garantálja a hajózás szabadságát.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.