Kína nem enged ki egyes repülés- és űrtechnikai eszközöket

Az MVM bővíti megújuló energiatermelő portfólióját
2024-05-31
Kína nem vesz részt a svájci békekonferencián, mert nem lesznek ott az oroszok
2024-05-31
Show all

Kína nem enged ki egyes repülés- és űrtechnikai eszközöket

Kína július elsejétől korlátozást vezet be bizonyos repülés- és űrtechnológiai készülékek, berendezések, gyártóeszközök, fejlett technológiai know-how és szoftverek exportjára.

A Kereskedelmi Minisztérium, a Vámügyi Főigazgatóság és a Központi Katonai Bizottság felszerelésfejlesztési osztályának körlevele alapján a korlátozó intézkedéseket a nemzetbiztonság védelme, valamint az atomsorompó- és egyéb nemzetközi kötelezettségek teljesítése érdekében léptetik életbe.

A körlevél szerint az exportellenőrzés alá tartozó termékek közé tartoznak a légi és űrhajózási szerkezeti alkatrészek és motorok gyártásával kapcsolatos berendezések, szoftverek és technológiák, a hajtóművek/gázturbinák gyártásával kapcsolatos berendezések, szoftverek és technológiák, az űrruhák sisakvizorjaival kapcsolatos berendezések, szoftverek és technológiák, valamint az ultra nagy molekulasúlyú polietilénszálak.

“Nemzetközi gyakorlattal összhangban exportellenőrzés alá vonunk bizonyos öntvényeket, különleges szálas anyagokat és más kapcsolódó termékeket” – mondta a kereskedelmi minisztérium szóvivője a média kérdéseire adott online nyilatkozatában.

Az exportellenőrzési politika nem irányul egyetlen konkrét országra vagy régióra sem – hangsúlyozza a hivatalok közös közleménye, hozzátéve, hogy a vonatkozó szabályozásoknak megfelelő exportot továbbra is engedélyezik.

A nyilatkozat leszögezi, hogy a kínai kormány határozottan elkötelezte magát a béke és a szomszédos területek stabilitásának megőrzése, valamint a globális ipari és ellátási láncok biztonságának a fenntartása, illetve a vonatkozó szabályozásnak megfelelő kereskedelem fejlesztése mellett.

A nyilatkozat szerint a kormány ellenzi, hogy bármely ország vagy régió Kínából származó, ellenőrzött termékeket olyan tevékenységekre használjon fel, amelyek aláássák Kína nemzeti szuverenitását, biztonságát és fejlődését.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.