Kína űrprogramjának központja a turizmus központjává is vált

Három tenger mosta egykor Magyarország határait – igaz ez?
2024-05-04
Eddig csökkentették, most elkezdték növelni a bankok a lakáshitelkamatokat
2024-05-04
Show all

Kína űrprogramjának központja a turizmus központjává is vált

Hainan, a kínai sziget, amely földrajzilag közelebb van Hanoihoz, mint Pekinghez, homokos strandjai és mérsékelt időjárása miatt Kína Hawaiijaként ismert. De van egy másik ok is, amiért a turisták Kína minden tájáról Hainanra özönlenek manapság: a világűr.

A Wenchangban található rakétaindító központ miatt a turisták özönlenek a városba megnézni egy-egy kilövést, az űrrel kapcsolatos érdeklődés pedig egyre növekvő. Kína nem titkolta, hogy a turizmus fejlesztésére törekszik, és a floridai Cape Canaveralt a NASA számos híres űrmissziójának indítóállomását tekintik mintának.

A CNN riportere ellátogatott a Hainan északkeleti partvidékén fekvő Wenchangba, a Chang’e-6 űrszonda május 3-i indítása előtt, amely 53 napos küldetése során a Hold túlsó oldalát hivatott felfedezni.

A Hilton Wenchangszálloda belseje inkább hasonlít egy űrközpontra, mint egy tipikus trópusi üdülőhelyre. A hatalmas épületet a közeli Wenchang kilövőközpont ihlette. De a berendezés, sőt az ételek is az űrközpontot idézik. A folyosókon égi jelenetek vannak, a reggelizőbüfén pedig rakétának formázott ételek.

A szálloda ajándékboltjában a látogatók az űr ihlette gyermekjátékokat, plüssállatokat és maketteket találnak. A májusi holdküldetés előtt a szálloda különleges, űrkutatás ihlette délutáni teára invitálta vendégeit.

De nem csak a szálloda tematikus, az egész Wenchang városa ráépült az űr témára.

Rakétaminták lógnak a villanyoszlopokról, és számos kínai űrhajó is látható – tökéletes egy szelfi vagy családi portré készítéséhez. Az üzletekben kapható palackozott víz rakéta alakú tartályokban kerül forgalomba.

A kínai űrprogram elképesztő érdeklődést váltott ki a város iránt. A szálloda képviselői a CNN-nek elmondták, hogy a Hilton Wenchangban a szobaárak hétszer magasabbak, ha kilövés van. A látogatók a szálloda strandjáról nézhetik a felszállást.

A kínai állami média jelentése szerint az elmúlt két évben 1,5 millió ember látogatott el Wenchangba, a szállodák száma pedig ötről több mint 50-re nőtt.Nem meglepő, hogy az űrprogram nemzeti büszkeséget ébresztett Kínában.

Ez minden bizonnyal így van Yan Zehua fotós esetében is, akinek Wenchangban van egy standja, ahol képeslapokon árulja munkáit.

“Bár talán ez a 24. alkalom, hogy látom a rakétaindítást, még mindig izgatott vagyok” – mondta a CNN-nek.

A szülők is elhozzák gyermekeiket a nagy pillanatra. Többen elmondták a CNN-nek, hogy remélik, hogy a kilövést közelről láthatják, és így a gyerekek érdeklődni fognak a tudomány és a technológia iránt.

“Ez az első alkalom, hogy holdi földet ásunk a Hold (túlsó oldaláról)” – mondta az egyik anyuka. “Szóval örülünk, hogy megnézhetjük (hogyan történik). És elhoztam a lányomat is, hogy együtt nézzük meg”.

A világűr ihlette látványosságok csak egy módja annak, hogy Kína a tengerparton túl is diverzifikálja a turisztikai kínálatát Hainanon.

Egy Hello Kitty-témájú üdülőhely és park építése folyamatban van, amelynek tervezett nyitási időpontja 2025.
Emellett a világ minden tájáról érkező turisták számára könnyebb Hainanra látogatni, mint Kína más régióiba. A sziget több mint 50 ország lakosai számára vízummentes, köztük az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Franciaország, Új-Zéland, Malajzia és Japán számára.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.