Közzétették a PISA pénzügyiműveltség-mérés eredményeit

Egyre nagyobb gond van a szamárköhögéssel – Hollandiában már öt csecsemő halt bele
2024-06-27
Vezető szerepre tör a fizz.hu, az OTP online piactere
2024-06-27
Show all

Közzétették a PISA pénzügyiműveltség-mérés eredményeit

Nyilvánosságra hozták a 2022. évi PISA-vizsgálat pénzügyi műveltégre vonatkozó nemzetközi jelentését, a hazai eredmények a vizsgálatban részt vevő OECD-országok átlagába illeszkednek – közölte az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-vel.

Azt írták, a pénzügyiműveltség-mérés 2012 óta opcionális része a PISA-vizsgálatnak, Magyarország először vett részt benne.

A mérés 20 országban, köztük 14 OECD-tagországban vizsgálta a 15 éves tanulók pénzügyi műveltségét:

hogy a diákok milyen mértékben rendelkeznek a pénzügyi döntések meghozásához szükséges alapvető tudással és készségekkel.

A tájékoztatás szerint a magyar tanulók 492 pontos átlageredménye nem tér el szignifikánsan a mérésben részt vevő OECD-országok átlagától (498 pont), meghaladja viszont az összes részt vevő ország átlagát (475 pont).

A 15 éves magyar diákok közel 82 százaléka a társadalmi szempontból elvárható minimális vagy annál magasabb képességekkel rendelkezik a pénzügyi műveltség területén. A PISA-vizsgálat többi területéhez hasonlóan a részt vevő országok mindegyikében ezúttal is jobban teljesítettek a kedvezőbb családi hátterű tanulók – ismertette a hivatal.

Tudatták azt is, hogy a vizsgálat fontos eleme a mérést kiegészítő, a tanulók pénzügyi tapasztalatait, attitűdjét és viselkedését vizsgáló kérdőív. A kérdőívben vizsgált tényezők és a pénzügyi műveltségi mérésen nyújtott teljesítmény között összetett viszony rajzolódik ki: általánosságban kijelenthető, hogy a PISA-mérésen nyújtott jobb tanulói teljesítmény felelősebb pénzügyi viselkedéssel párosul.

Az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében készülő, a magyar eredményeket részletesen elemző jelentést várhatóan 2024. július első felében hozzák nyilvánosságra – írta az OH.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.