Egyre nagyobb gond van a szamárköhögéssel – Hollandiában már öt csecsemő halt bele

Érdekes – Kizártak két korábbi védelmi minisztert a Kínai Kommunista Pártból
2024-06-27
Közzétették a PISA pénzügyiműveltség-mérés eredményeit
2024-06-27
Show all

Egyre nagyobb gond van a szamárköhögéssel – Hollandiában már öt csecsemő halt bele

Hollandiában idén közel 600 csecsemő fertőződött meg szamárköhögéssel, közülük öt belehalt a baktérium által okozott megbetegedésbe – jelentette be a holland közegészségügyi intézet (RIVM).

Az intézet már májusban riasztást adott ki, mert a szamárköhögéses megbetegedések száma Hollandiában elérte az elmúlt 10 év legmagasabb szintjét.

Frissített jelentésében az intézet felhívta a figyelmet, hogy idén már közel 13 ezer szamárköhögéses esetet regisztráltak, ami tizenkét éve a legmagasabb szám. Ammenyiben a járvány tovább terjed, az év vége előtt új rekordot dönt a megbetegedések száma Hollandiában – figyelmeztettet a RIVM.

A legtöbb korcsoportban az elmúlt hetekben kissé csökkent a szamárköhögéses fertőzések száma. A csecsemők esetében azonban a csökkenés “kevésbé egyértelmű” – közölte az intézet.

A betegség különösen veszélyes lehet a kisgyermekekre. Az öthónaposnál fiatalabb csecsemők fele és a valamivel idősebb csecsemők közel negyede szorul kórházi kezelésre.

A kisbabákat be lehet oltani szamárköhögés ellen.

Már a születés előtt is hatékony védelmet kaphatnak, ha az anya a terhesség alatt beoltatja magát. Azon anyák 90 százaléka, akiknek kéthónaposnál fiatalabb gyermekét szamárköhögéssel diagnosztizálták, nem kapott oltást terhessége 22. hetéig. A három- és tizenegyhónapos kor közötti fertőzött csecsemők 81 százaléka volt oltatlan, vagy a koruknak megfelelő oltást nem kapták meg teljes mértékben.

A szamárköhögés baktériuma elsősorban köhögési panaszokat okoz, amelyek néha hónapokig tartanak, és tüdőgyulladássá fajulhatnak. A csecsemőkre azért veszélyes, mert a sok köhögéstől kimerülnek, ezért nehezen tudnak inni. “Az erős köhögés oxigénhiányt is okoz, ami agykárosodáshoz vezethet. Az is előfordul, hogy a szamárköhögésben szenvedő csecsemők nem köhögnek, de időnként leáll a légzésük” – olvasható a tájékoztatásban.

A szamárköhögés a védőoltás 1957-es bevezetése előtt gyakori betegség volt Hollandiában, és évente körülbelül 200 gyermek bele is halt. 1996 óta ismét gyakoribbá vált, mivel a baktériumok szerkezete megváltozott. 2020 áprilisa és 2023 júniusa között viszont alig volt szamárköhögésről szóló jelentés, valószínűleg azért, mert a megbetegedést okozó baktérium terjedése ellen is hatottak a koronavírus-járvány terjedését célzó óvintézkedések.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.