Lányokat a technológia szektorba -Tíz éve dolgozik sikeresen ezen Skool

Mi lesz a forinttal? Mire lenne szükség Magyarországon és mi várható Európában?
2024-06-19
Hogyan épülnek a felhőkarcolók?
2024-06-20
Show all

Lányokat a technológia szektorba -Tíz éve dolgozik sikeresen ezen Skool

A fiatal lányok technológiai érdeklődésének felkeltésére irányuló Skool program éppen 10 évvel ezelőtt indult. Azóta több, mint 17.000 iskolást oktatott többszáz különböző foglalkozáson, több, mint 40 tech cég együttműködésével. Az első Skool programban résztvevő lányok közül már többen is a technológiai szektorban dolgoznak. 

A Skool már tíz éve elismert IT vállalatok bemutatásán keresztül, tech mentorok és példaképek bevonásával mutatja meg a fiataloknak a technológia izgalmas világát, és azt, hogy milyen lehetőségeik vannak a lányoknak is ezen a területen.

A Skool programban résztvevő lányok

A kezdetek óta már többezer 10-18 éves lány, 650 önkéntes, 40 együttműködő IT partner vállalat – köztük a Prezi, a Google, a Sigma Technology, az Accenture – valamint országszerte számos iskola vett részt a foglalkozásokon.

A lányok visszajelzései alapján a Skool programok meghatározó szerepet töltöttek be abban, hogy az informatikai pályát válasszák. 

Az, hogy a fiatalok eljutnak számukra is ismert és nagy nevű tech cégek irodáiba, és ott megnézhetik, hogyan dolgoznak a felnőttek, milyen egy igazi iroda, találkozhatnak programozókkal, és ami a legfontosabb, programozó nőkkel, elképesztően inspiratív hatással van a lányokra, és vállalati partnereink számára is nagyon fontos program elemmé vált.

mondja Guzsaly Péter, aki a Skool partnerkapcsolati vezetője első naptól kezdve. “10 éve, a non-profit szektor teljesen új szereplőjeként egy olyan új partnerségi viszonyt alakítottunk ki a tech szektor szereplőivel, amelyre korábban nem volt példa. Következő 10 évünk célja, hogy további együttműködő partnereket bevonva, még több ezer technológia iránt érdeklődő lánynak nyithassunk ki egy új világot, tele lehetőségekkel.“

Nagy György, a Sigma Technology Magyarország Kft. ügyvezetője, aki a Skool egyik támogatója közé tartozik, úgy látja, badarság azt gondolni, hogy sok pénzt keresni csak rideg és embertelen, egyedül a profitra kihegyezett módszerekkel lehet. A befogadás és a diverzitás nemcsak emberi alapérték, de kézzelfogható üzleti hasznot is hoz.

Számos kutatás és a saját tapasztalatunk is bizonyítja, hogy egy sokszínű csapat, ahol korban, nemben és hozott tapasztalatokban is eltérnek a csapattagok, lojálisabb és nagyobb teljesítmény nyújt, mint azok, ahol kisebb a változatosság. Mi nem is elsősorban pályakezdő fiatal lányoknak, és még csak nem is általánosan a nőknek akarunk jó munkahelyet kínálni, hanem mindenkinek, akinek fontos, hogy a munkáját kizárólag a teljesítménye alapján ítéljék meg. 

A lányokkal készült felmérésből kiderült, hogy bár az elmúlt 10 évben nagyon sok pozitív változás történt a nők és az IT világ vonatkozásában, annak ellenére, hogy a technológia mára teljesen körülfonja a világot és az életünket,

a lányokat még mindig sokszor érik hátrányos megkülönböztetések ezen a területen, és továbbra is szükség van a lányok bátorítására, támogatására.

“A Skool programokkal valóban hatással lehetünk lányok életére. – folytatja Koleszár Szilvi, a Skool alapítója és ügyvezetője. “De talán még ennél is nagyobb büszkeség, hogy 10 éve egy olyan üzleti modellre építettük fel a foglalkozásokat, ami a mai napig fenntartható. A szoros együttműködések tech vállalatokkal lehetőséget adtak rengeteg izgalmas projekt megvalósítására, így például a Skool mellett a KódKlubra, amelyben gyermekotthonokban szerveztünk ingyenes programokat, a Spectry-re, mely atipikus fejlődésű gyermekeknek mutatja meg a programozás világát, vagy az ukrán háború kitörésekor elindított, menekült gyermekeknek szóló programunkra. Most egy teljesen új platformon dolgozunk, ami segíti a középiskolások egyetemi választását és az egyetemisták első munkahely keresését AI, pszichológia és HR összekapcsolásával.”

A Skool 2014 óta segíti a fiatal lányok bekapcsolódását a számítógépes kódolás világába, és újszerű technológiai foglalkozásait a tech szektor meghatározó vállalataival együttműködésben a kezdetektől fogva ingyenesen biztosítja.

A Skool az elmúlt években számos egyedülálló kezdeményezés révén gyermekotthonokba és hátrányos helyzetű térségekbe is eljuttatta a programozást, a leginnovatívabb technológiákat, célközönsége így a lányok programozási oktatása mellett jelentősen kibővült.

Ennek köszönhetően az indulás óta több mint 17.000 gyermeket oktatott és inspiráltak a tech szektor vezető cégeivel karöltve.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.