Megkezdődött az informatikusok elbocsátása a mesterséges intelligencia miatt

Sokáig hazudtak róla, mekkora volt a magyar veszteség a Don-kanyarban
2024-01-14
Újabb katonai fellépés a húszik ellen
2024-01-14
Show all

Megkezdődött az informatikusok elbocsátása a mesterséges intelligencia miatt

A technológiai ágazat az új évet ismét létszámleépítésekkel indította, miközben az iparág megduplázza a mesterséges intelligenciába történő beruházásokat – írja a CNN.

Idén két hét alatt már több mint 5500 technológiai cégnél tevékenykedő munkatársat bocsátottak el.

A Google és az Amazon technológiai óriáscégek egyaránt átfogó leépítéseket jelentettek be, amelyek több száz dolgozót érintenek a különböző üzletágakban. Eközben a Google és az Amazon is több milliárd dolláros befektetéseket eszközölt az Anthropic nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó startupba.

A Discord közösségi platform munkatársai 17%-át leépíti. A Unity Software, a népszerű mobiljátékokban – például a Pokemon Go-ban – használt technológia gyártója 25%-kal csökkenti létszámát. A Duolingo nyelvtanuló alkalmazás pedig  szerződéses alkalmazottai mintegy 10%-át bocsátja el.

A Layoffs.fyi által összeállított adatok szerint összesen több mint 5500 technológiai alkalmazott vesztette el állását kevesebb mint két héttel 2024 után.

A legutóbbi leépítések a technológiai ágazatban egy nagyon fájdalmas két év után következnek, amelyet több százezer munkavállaló munkahelyének elvesztése jellemzett a világjárvány okozta kereslet visszaesése közepette.

A Layoffs.fyi adatai szerint 2023-ban mintegy 262 682 technológiai iparági elbocsátást regisztráltak.

Tavaly  a Chegg, az IBM és a Dropbox is a mesterséges intelligenciát jelölték meg annak okaként, miért gondolják újra munkaerő felvételüket. A közelmúltban a Duolingo, sőt a Google is jelentette be ugyanezt, mivel az AI-boom kihasználása érdekében igyekeznek erőforrásokat mozgósítani.

Az AI munkaerőpiacra gyakorolt hatása egyelőre koránt sem ismert, de a kutatók szerint világszerte több százmillió munkahelyet érinthet, bár a technológia egyúttal új és más munkahelyek létrehozására lehet képes a jövőben.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.