Nagyon sok probléma van az emberek térdével – Segíthet valami

Újabb katonai fellépés a húszik ellen
2024-01-14
Érdemes-e már vállalati hitelt felvenni?
2024-01-15
Show all

Nagyon sok probléma van az emberek térdével – Segíthet valami

Osteoarthritis is more common in the elderly. Causes knee pain, swelling, redness, stiffness in the knee, clinging noise in the knee.

A térdporc degenerációja miatt mozgásképességüket elvesztő emberek millióin segíthetnének az EU által támogatott kutatás során kifejlesztett tengeri algainjekciók, ahogy ezt a Horizonból, az EU kutatási és innovációs magazinjából megtudhattuk.

Világszerte, így Európában is is több millió ember szenved a térdízületi porcok degenerációjától. Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte mintegy 360 millió ember küzd térdízületi gyulladással. Európában pedig a becslések szerint a felnőttek 13 százaléka szenved ebben az ízületi betegségben.

Mikrogömbök állítják meg a gyulladást

A térd osteoarthritise jellemzően középkorúaknál jelentkezik, és ízületi fájdalmat, valamint merevséget okoz.  A térdízületi gyulladásban szenvedő embereknek komoly fájdalmaik vannak, nem tudnak aludni, mozogni.

Jelenleg még nincs mód a térdízületi gyulladás megállítására vagy visszafordítására, a gyógyszeres kezelések, például a fájdalomcsillapítók pedig nem alkalmasak hosszú távú használatra. A legtöbben 10-15 éven át szenvednek a fokozódó fájdalomtól és a csökkenő mozgékonyságtól, mielőtt térdprotézis műtétre kényszerülnének.

Az osteoarthritisre régebben úgy gondoltak, hogy azt csak a kopás és az elhasználódás idézi elő. A csontok a térdporcokon dörzsölődnek, s amikor a porcok elkopnak, a csontok már a csontot horzsolják. Ma már azonban a szakemberek az osteoarthritist gyulladásos betegségnek is tekintik. Ahogy a térd kopik, begyullad, és a gyulladás körül új, apró erek képződnek. Ahogy tovább nő a térdízületre nehezedő nyomás, fokozódik a porc kopása, és ez még több gyulladáshoz és további új vérér kialakulásához vezet. Ez tehát egy gyulladásos eseménysorozat, amely felgyorsítja a porc lebomlását a térdben.

A CrannMed nevű orvosi eszközöket gyártó ír cég koordinálja azt az EmboSure-nak nevezett, európai uniós támogatással indult, jövőre lezáruló kutatást, mely a térdízületi csontritkulás tengeri algán alapuló kezelésének előmozdítására. Ez a nagy reményekkel kecsegtető módszer egy majdnem egy évtizeddel ezelőtti felfedezésre épül.

2014-ben japán kutatók azzal a meglepő ötlettel álltak elő, hogy a gyulladás gyógyítása érdekében elpusztítják az új ereket. Egy vizsgálatsorozatban a tudósok apró, mikrogömböknek nevezett részecskéket fecskendeztek osteoarthritisben szenvedő emberek térdébe.

Az elképzelés eredetileg az volt, hogy a gömböcskék elzárják az újonnan képződött apró erek véráramlását és embolizációval elpusztítják azokat. A betegek ennek hatására a fájdalom nagymértékű csökkenéséről számoltak be, az MRI-vizsgálatok pedig a térd működésének javulását mutatták, és a hatás legalább négy évig tartott.

A tengeri moszat jól vizsgázott

A kutatók ugyanis imipenémből – a multirezisztens bakteriális fertőzések kezelésére használt széles spektrumú antibiotikumból – készült mikrogömbökre támaszkodtak. Ennek hatékonysága pedig az idővel csökkenni kezdett, ahogy a rezisztencia erősödött. Emiatt pedig nem volt tanácsos széles körben alkalmazni egy nem fertőző betegségben.

Az uniós projekt keretében egy alginát nevű, tengeri moszatból származó szénhidrátból hozták létre a mikrogömböket. A gömbök egy olyan enzimet is tartalmaznak, amely idővel lebontja az alginátot. Maguk a gömbök így a befecskendezés után hamarosan lebomlanak, így az új ereket csak néhány óráig zárják el. Ez azt is jelenti, hogy kicsi a kockázata annak, hogy más erek véráramlását is elzárják, így a beteg további kezelés nélkül hazamehet.

Az új erek tulajdonképpen egyfajta mesterséges képződmények, amelyek a gyulladás miatt jönnek létre, így amennyiben néhány órára blokkoljuk őket, akkor elpusztulnak, így a gyulladás enyhül.

A projekt keretében eddig állatokon elvégzett laboratóriumi és preklinikai tesztek jól sikerültek. Idén szeretnék elkezdeni betegeken a klinikai vizsgálatokat is, ami azzal kecsegtet, hogy a kezelés már 2025 vége felé elérhetővé válhat.

3D nyomtatással készülő meniszkuszporc implantátum

A térdízületi csontritkulás degeneratív betegség, de kialakulhat olyan traumás sérülést követően is, amely összetett meniszkuszszakadáshoz vezet. Ilyen sérülés történhet a térd kicsavarodásával, például sportolás, így labdarúgás közben.

A térben lévő két félholdalakú porc, a meniszkusz feladata, hogy ütések esetén csillapítsa a mechanikai sérülést, ezzel védelmet nyújt az ízületi porcnak, valamint stabilitást a térdnek.

Ennek ellenére sok esetben a meniszkuszszakadást még mindig úgy kezelik, hogy eltávolítják a sérült szövetet – ez a meniszektómia néven ismert eljárás, ami természetesen további gondokkal jár.

Azoknál, akiknek viszonylag fiatalon távolították el a meniszkuszát, a betegség természetes lefolyásánál sokkal, de sokkal korábban alakulnak ki osteoarthritikus elváltozások a térdízületben. Bár manapság a sebészek lehetőség szerint megpróbálják helyrehozni a szakadt meniszkuszt, vagy csak kis mennyiségű szövetet távolítanak el, nem minden szakadás javítható.

Ha a meniszkuszszövet annyira sérült, hogy a varratokkal már nem lehetséges a helyreállítása, akkor más megoldásra van szükség a sérült szövet pótlására.

A Geistlich Pharma nevű svájci regeneratív gyógyászati vállalat a koordinátora annak a MEFISTO nevű uniós pénzzel zajló ötéves projektnek, mely nyolc európai ország 13 résztvevő partnerével szintén jövőre zárul le.

A kutatók két újszerű megközelítést dolgoztak ki a sérült meniszkusz kezelésére. Az egyik egy biológiailag lebomló implantátumon alapul, amely fiatalabb betegeknél regenerálja a meniszkuszszövetet, a másik pedig egy biológiailag nem lebomló eszközre épül, amely idősebb betegeknél pótolja az elvesztett szövetet. A biológiailag lebomló vázat úgy tervezték, hogy kölcsönhatásba lépjen az eredeti meniszkuszszövettel. Az implantátumot kollagénből, az emberi test egyik fő szerkezeti fehérjéjéből 3D nyomtatással készítik. Ez a struktúra biológiai növekedési faktorokkal és gyógyszerekkel töltött részecskékkel együttműködve serkenti a meniszkusz regenerációját.

Ezzel a megközelítés a hiányzó meniszkuszszövet visszanövesztését célozza, és végső soron megakadályozhatja, hogy a betegeknek fiatal korban térdprotézisre legyen szükségük. Persze az implantátum kifejlesztése nagy kihívást jelent, mert míg a meniszkusznak van ugyan egy érrendszerrel ellátott külső régiója, a porcszerkezet közepén nincsenek – vagy alig vannak – erek.

A kutatók most arra készülnek, hogy a MEFISTO csapata által laboratóriumban létrehozott meniszkusz-implantátumokat kísérleti állatokon teszteljék. Ha pedig sikerrel járnak, a csapat az implantátumot klinikai vizsgálatban, betegeken is tesztelni fogja.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.