Minden tagállam támogatta a mesterséges intelligencia hasznából való részesedést az ENSZ-ben

Zelenszkij az EU-csúcson: a háború az Önök országai ellen is folyik
2024-03-22
Nehezen bírják már a beszállítók a kórházak adósságát
2024-03-22
Show all

Minden tagállam támogatta a mesterséges intelligencia hasznából való részesedést az ENSZ-ben

Az ENSZ Közgyűlése minden tagállam támogatásával fogadta el első határozatát a mesterséges intelligenciáról, ami többi között az új technológiák hasznából való egyenlő részesedést hangsúlyozza.

A dokumentum, amit megszavazott mind a 193 tagállam képviselője, célként fogalmazza meg, hogy csökkenjen a digitális szakadék a fejlett országok és a szegényebb, fejlődő államok között, valamint azt is, hogy minden szereplő ott ülhessen az asztalnál, amikor a mesterséges intelligencia felhasználásáról szóló tárgyalások zajlanak. A dokumentum szükségesnek mondja a további tárgyalásokat a mesterséges intelligencia szabályozásáról.

Az Egyesült Államok által előterjesztett határozati javaslat, – aminek 123 ország volt társ-előterjesztője – elismeri, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztései rendkívül felgyorsultak, ugyanakkor sürgetőnek minősíti a globális egyetértést az új technológia által létrehozott rendszerek biztonságáról és megbízhatóságáról.

A Fehér Ház üdvözölte a dokumentum egyhangú elfogadását, a mesterséges intelligencia alkalmazásának és felhasználásának alapelveit felvázoló határozatot. Kamala Harris alelnök közleményében az amerikai adminisztráció elkötelezettségét hangoztatta a nemzetközi normák és szabályok kialakításában a fejlődő technológiákat tekintve.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete különösen jelentősnek mondta, hogy a világ egységesen kiállt a fejlődés elősegítése mellett olyan időkben, amikor kevés dologban ért egyet.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.