Mozgásszervi problémák – Van megoldás a műtét helyett!

Magyar egyetem diákjai nyerték a görögországi nemzetközi versenyt
2023-09-26
Öt év 6 hónap fogházra ítélték a Viking Sygin kaptányát
2023-09-26
Show all

Mozgásszervi problémák – Van megoldás a műtét helyett!

A legmodernebb mozgásszervi kezelésekkel akár évekkel, évtizedekkel elodázható az ízületek műtétje. Ismerje meg a kollagén és infúziós terápiákat, a lökéshullám kezelést.

A mozgásszervi betegségek egyre gyakoribbak Magyarországon és világszerte egyaránt. A szakemberek szerint

évente 5-10%-kal nő előfordulásuk,

és különösen 40 év felett egyre gyakrabban jelentkeznek. Hazánkban ezek a betegségek 1,8-2 millió embert érintenek. Dr. Baláspiri Csaba, az Affidea Magyarország reumatológus főorvosa elmondta:

A nagyközönség számára sokszor nem egyértelmű, hogy mely mozgásszervi betegséggel kell ortopéd és melyekkel reumatológus szakorvoshoz fordulni. Az ortopédia kifejezetten a deformitásokat kezeli, akár műtéttel vagy gyógyászati segédeszközzel, esetleg speciális gyógytornával. Minden egyéb jellegű fájdalommal, gyulladással vagy kopásos ízületi betegséggel a reumatológiát érdemes felkeresni, hiszen ma már olyan modern gyógyszerek, terápiák állnak rendelkezésre, amelyekkel sok-sok évvel ki lehet tolni az ízületi műtétek időpontját. Ma már nagyon sok olyan beteget kezelünk sikerrel konzervatív technikával, akik akár még néhány évtizede vagy tíz éve is általában műtőasztalra kerültek volna.

Az Affidea Magyarország célja, hogy a lehető legszélesebb körnek tegye elérhetővé a legmodernebb reumatológiai kezeléseket és terápiákat.

A most bevezetett

kollagén terápia például a krónikus ízületi fájdalmak, elsősorban az artrózisok kezelésére szolgál.

Ez tulajdonképpen egy injekciós kúra, amelynek során több szúrással kollagén alapú készítményt juttatnak be a fájdalmas ízületek köré, amely ott beszívódva fejti ki gyógyító hatását. Dr. Baláspiri Csaba hozzátette: „A kollagénterápiát kúraszerűen alkalmazzuk, de pár évente szükség esetén ismételhető.

A betegek közül sokan nem tudják, hogy

minden ízülethez más-más összetételű készítményt és kollagént használunk,

olyat, amely az adott ízületre speciálisan a legmegfelelőbb. Ezzel a terápiával hosszú távú siker érhető el a csípő-, térd-, boka, a csukló és végtagok kis ízületeinél is. Emellett továbbra is ajánljuk a hyaluronsavas kezelést is az ízületi, kopásos betegek számára.” A hialuronsav egy olyan, nagy vízmegkötőképességgel rendelkező természetes anyag, mely megtalálható az izmokban a csontokban és a bőrben is.

Az ízületi kopással járó megbetegedéseknél az ízületi résbe fecskendezve segít a fájdalom csökkentésébe, és akadályozza a porc további kopását.

A teniszkönyök, a sarokcsontkinövés, a krónikus kézfájdalmak, a krónikus derékfájdalmak, a befagyott váll és egyéb vállfájdalmak kezelésére általában

lökéshullám terápiát

javasolnak a szakemberek, amely a fizikoterápiának a pillanatnyilag elérhető legmodernebb kezelési módja.

Előnye, hogy krónikus fájdalmakra és akut fájdalmakra is alkalmazható, lényegében az egész test területén, bármilyen izom ízületre.

A lökéshullám terápiánál általában

5-7 nap különbséggel 3-4 kezelésre van szükség

a gyógyuláshoz. Szintén vadonatúj szolgáltatás az Affidea Magyarországnál az infúziós kezelés, amelyet az akut derékfájdalom megszüntetése érdekében alkalmaznak.

Ha valakinek megfájdul a dereka, rosszat emel, kiújul a gerincsérve egy rossz mozdulatra vagy úgynevezett isiásza van, akkor ez az infúziós kezelés az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb gyógymód. A készítményt naponta, 4-5 napon keresztül keresztül kell beadni, és mivel itt egy hirtelen fellépő fájdalom megszüntetéséről van szó, azaz akut esetekről, így igyekszünk mindig elsőséget biztosítani ezeknek a pácienseknek.

– hangsúlyozta Dr. Baláspiri Csaba. A reumatológiai szakrendelés részét képezheti az ízületi ultrahangvizsgálat is, amely nem azonos a radiológiai ultrahanggal. Ez utóbbi ugyanis teljes képet ad a vizsgált területről, a reumatológiai ultrahang viszont kifejezetten arra szolgál, hogy az orvos könnyebben megállapítsa az esetleges gyulladásos elváltozásokat és megfelelő terápiát javasoljon.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.