Nagyon érdekes tudományos intézet alakult

Tizenegy kiló használt ruha megy a szemétbe – fejenként!
2023-11-09
Ingyen laptopot kapnak a 7.-10-es diákok
2023-11-09
Show all

Nagyon érdekes tudományos intézet alakult

Vezető magyar tudósok részvételével megalakult a Tudományos Számítások Intézete (TSZI), amelynek célja, hogy összefogja a különböző tudományterületeken dolgozó, tudományos számításokat alkalmazó szakembereket – közölte a Wigner Fizikai Kutatóközpont az MTI-vel. De mit csinálnak?

Az egyesület célja, hogy elősegítse a természet-, társadalom- és humántudományok legkülönbözőbb területein dolgozó, bonyolult számításokat alkalmazó szakemberek módszertani együttműködését, közös szemlélet kialakítását, legyen szó akár mesterséges intelligenciáról, akár a tőzsdei folyamatok elemzéséről – írták.

A tájékoztatás szerint a tudományos számítások módszereit egyre szélesebb körben használja mind a tudományos, mind az ipari szektor. Azok a szakemberek, akik munkájukban napi szinten alkalmazzák módszereit, eltérő területeken dolgoznak, így nem sok lehetőségük van az együttműködésre, közös gondolkodásra. Ezt a problémát felismerve hozták létre az ország vezető kutatóintézeteinek és egyetemeinek munkatársai a szervezetet, amely a november 7-8. között megrendezett SciComp2023 konferencián mutatkozott be, Budapesten.

“Azon dolgozunk, hogy segítsünk a kutatóknak, diákoknak és tanároknak abban, hogy jobban megértsék a tudományos számítások során használt kulcsfontosságú módszereket, és ösztönözzük az innovációt és a fejlődést az alap és az alkalmazott kutatások területén” – mondta el az intézet céljairól Telcs András, a TSZI elnöke, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Komputációs Tudományos Osztályának vezetője.

“A tudományos számításokat számos tudományterület alkalmazza, legyen szó mesterséges intelligenciáról, kémiáról, fizikáról, matematikáról, közgazdaságtanról, szociológiáról, adatbányászatról, kvantuminformatikáról, robotikáról, tőzsdei folyamatok elemzéséről, vagy akár biológiáról és agykutatásról. A tudományos számítások fokozatosan önálló tudományággá válik, a szakemberek pedig erre a tendenciára szerettek volna reagálni az Intézet megalapításával” – hangsúlyozta a közleményben Telcs András.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.