Nagyon komoly fejlesztés a NAV vezetésével

Az EU hivatalosan megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával
2024-06-25
Orbán találkozott a budapesti reptér jövőbeni francia üzemeltetőjével
2024-06-25
Show all

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

A projektre 9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a konzorcium, amelyben a NAV mellett a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, valamint a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. vesz részt.

A KJNY az állampolgárok közteherfizetéssel kapcsolatos ügyeinek, társadalombiztosítási helyzetének információit tartalmazza majd, a projekt ezen túlmutatóan új lehetőségeket teremt az elektronikus ügyintézésben – írták.

A közlemény szerint a komplex jogviszony-nyilvántartás közhiteles adatokra támaszkodva képes lesz webes vagy mobilalkalmazásban futtatható automatizált folyamatok kiszolgálására.

A felhasználók tájékoztatást kaphatnak a fizetési kötelezettségeikről, esetleges jogviszonyhoz kapcsolódó tartozásukról, egészségbiztosítási jogosultságukról, nyugdíjjogosultságukról, lehetővé válik a közterhek rendezése bankkártyával, számlák közötti átvezetéssel, automatikus fizetési részlettel. Automatikus lesz a jövedelemről, illetékességről, köztartozásról szóló, illetve a magánszemély főbb adó- és társadalombiztosítási adatait tartalmazó igazolások kiállítása is – tették hozzá.

A pályázati honlap szerint a támogatási összeg teljes mértékben fedezi a fejlesztés költségeit. A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) biztosította, a projekt 2026 végén zárulhat.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.