Ő a magyar matematikushallgató a világ csúcsán

Áttörés: hazánkban is elérhető a CMR, amellyel növelhető a daganatos betegek hosszú távú túlélési esélyei
2021-09-13
Ezer méter mélyen fedeztek fel újabb barlangot szlovén barlangászok
2021-09-14
Show all

Ő a magyar matematikushallgató a világ csúcsán

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik matematikai alapszakos hallgatója, Gáspár Attila nyerte az 590 egyetemista részvételével rendezett Mathematics Competition for University Students versenyt, amire szerte a világról érkeztek nevezések. Gáspár Attila nyilakozott a tudas.hu számára.

A Covid-19 pandémia előtt még személyes részvétellel rendezték ezt a világméretű matematikaversenyt, de idén már másodszor szorult az online térbe – sok egyébbel együtt természetesen. Amikor nincs járvány, a versenyt a bulgáriai Blagojevgradban szokták megrendezni, írja az ELTE.

590 diák versenyzett 51 országból 160 egyetemről

Az utóbbi időszakban a Mathematics Competition for University Students a világ egyik legfontosabb egyetemi matematikaversenyévé nőtte ki magát, amit jól mutat az, hogy idén is majdnem 600 induló mérettette meg magát a világ számos pontján, de ellenőrzött körülmények között rendezett viadalon.

A verseny két napig tart, mindkét nap négy-négy feladatot kell megoldaniuk a versenyzőknek. A feladatok megoldására adott viszonylag bő időkeret is jól érzékelteti, hogy rendkívül nehéz problémákról van szó, amelyeket csak a legkiválóbb matematikai elmék képesek megoldani.

Az online rendezés a gyakorlatban azt jelentette, hogy a megoldásokat minden országból be kellett szkennelniük a helyi szervezőknek, majd el kellett küldeniük a központi szervezőbizottságnak, és ők értékelték a dolgozatokat.

A versenyen indult 590 hallgató az összes lakott földrészt képviselte, 51 országból jöttek, és 160 különböző egyetemen tanulnak. A beérkezett megoldásokat a csapatok vezetőiből létrehozott döntőbizottság értékelte. Az eredmények szerint Gáspár Attila a maximális 80 pontból 70-et szerzett, ezzel az élen végzett, s jelentős előnnyel verte meg a második helyezett, 65 pontot kapott orosz hallgatót, illetve a holtversenyben harmadik helyen végzett, 60 pontos versenyzőket.

Nagyon trükkös feladatok

Az Ágoston Tamás doktorandusz által vezetett magyar csapat másik tagja, Matolcsi Dávid sem szerepelt rosszul: ő 56 pontjával a megosztott 11-15. helyeken végzett.

A versenyzők egyéni pontszámait összesítve meghatározzák az egyetemi csapatok rangsorát is. Ebben a versenyben az ELTE két ötfős csapattal indult, az egyik az ötödik, a másik a hetedik helyen végzett összesítésben. A győztes a szentpétervári egyetem csapata lett.

Ez a verseny bizonyos szempontból hasonló, mint a diákolimpia, de itt már az első- és másodéves egyetemi tananyagot is tudni kell. Természetesen még ez sem elég a sikerhez, hiszen a feladatok rendkívül nehezek

nyilatkozta a tudas.hu-nak Gáspár Attila.

A matematikushallgató elmondta, hogy a versenyt az ELTE-n írták, ahol mindkét egyetemi csapat tagjai összegyűltek megmérkőzni egymással és a külföldi versenytársakkal. Általános jellegzetessége az erőpróbának, hogy a két nap négy-négy feladatából mindkét napon az első kettő viszonylag könnyebb, és ezeket a legtöbben ezért meg is tudják oldani. Az utolsó két-két feladat viszont már tényleg nagyon nehéz.

Ezeknél általában nagyon trükkös dologra kell rájönni, hogy kijöjjön a megoldás – mondja Gáspár Attila. – Mindkét nap négy-négy óra volt a feladatok megoldására.

A logikusságát szeretem a matematikában

Gáspár Attila – akinek képességeire már kiskorában, a kazincbarcikai általános iskolában felfigyeltek, hiszen számokban gondolkodott és beszélt – most kezdi az ELTE mesterképzését. Azt nem érzi, hogy kiemelkedően jobban menne neki a matematika, mint a társainak, de – szerényen – annyit azért megjegyez, hogy

jellemzően jó jegyeket szokott kapni.

Az ELTE szervezett egy válogatóversenyt is a megmérettetés előtt, és a verseny legjobb tíz helyezettjének volt lehetősége elindulni a világversenyen.

A hallgató a matematikához fűződő viszonyáról elmondta, hogy már általános iskolás korában is ért el szép eredményeket a matematikaversenyeken. Az első nagyobb sikere ötödikesen érte: ekkor megnyerte a Zrínyi Ilona matematikaversenyt. Ezek után kézenfekvőnek tűnt számára, hogy komolyabban foglalkozzon ezzel a tárggyal. Később, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen kétszer is második lett.

Azt kedvelem a matematikában, hogy logikus. E versenyfeladatok érdekesek, és felkészítenek a kutatásra, amikor majd megoldatlan problémákkal kell foglalkoznom – vélekedik Gáspár Attila. – Inkább az elméleti kutatás érdekel, így valószínűleg ezen a területen fogom folytatni a tanulmányaimat a diploma után. Ugyan ezt még nem döntöttem el, de valószínűleg Magyarországon, mondja, jóllehet négy éve még a Cambridge-i Egyetemet nevezte jövőbeni céljának.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.