Oracle: végre akadt még egy cég az Nvidia mellett, amely tényleg üzletet is csinálhat a mesterséges intelligenciából

Biden és Trump is reagált a palesztinpárti egyetemi tüntetésekre
2024-05-03
Milyen szabályok vonatkoznak a kamerákra a házunk előtt?
2024-05-03
Show all

Oracle: végre akadt még egy cég az Nvidia mellett, amely tényleg üzletet is csinálhat a mesterséges intelligenciából

Az Oracle amerikai szoftverfejlesztõ konszern székháza a Kalifornia állambeli Redwood Cityben 2020. szeptember 15-én. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter elõzõ nap bejelentette, hogy a Fehér Ház kész megvizsgálni azt a megállapodás-tervezetet, amelynek értelmében az Oracle partnerként venne részt a TikTok videomegosztó applikáció egyesült államokbeli mûködtetésében. A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van. MTI/EPA/John G. Mabanglo

Az Oracle, a világ egyik legfontosabb informatikai cége talán kevéssé ismert itthon, mint a végfelhasználókat közvetlenül kiszolgáló nagyok (Apple, Microsoft, Google). De az Oracle nemcsak varázslatos sikertörténet, de a cég emblematikus feje, Larry Ellison sem akárki, a világ ötödik leggazdagabb embere ellentmondásos arc, de talán ez a kérlelhetetlen sikeréhsége vitte ilyen nagyra. Igaz pár éve már visszavett, megunta Kaliforniát, megvette Hawaii harmadik legnagyobb szigetét, és azóta ott rendezkedett be.

Valami miatt az Oracle vállalat mintha nem lenne olyan ismert a kisbefektetők, a gazdaság iránt érdeklődő hazai magánszemélyek körében, mint a Microsoft, az Apple, a Facebook, vagy a Google. Pedig igencsak komoly cégről van szó.

Felsorolunk pár jól csengő amerikai informatikai céget, IBM, Cisco Systems, Hewlett-Packard, Dell. Ugye ezek tényleg ismerősek? Nos, ezeknek a cégeknek az együttes értéke annyi ma, mint az Oraclenek egyedül. Igaz, ez még valóban nem az Apple, a Microsoft, vagy az Nvidia 2000 milliárd dolláros szintje, de

az Oracle is ér több mint 330 milliárd dollárt, vagyis több mint 100 ezer milliárd forintot. Kimondani is döbbenetes, ez az érték másfélszerese az éves magyar GDP-nek.

Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy valami sótlan unalmas figura jelképezné a céget.

A pár hónapon belül 80 éves Larry Ellison, aki 150 milliárd dolláros vagyonával a világ ötödik leggazdagabb embere, legalábbis a Forbes aktuális listája szerint, éppen az ellentétje az unalomnak, a lehető legszínesebb, sokszor legellentmondásosabb alakja az ágazatnak.

Hatalmas ígéret

A szoftvercég most azzal került a befektetői érdeklődés középpontjába, hogy nemrég egy hatalmasat ugrott a részvényárfolyamra (jelenleg 130 dollron áll). Az utolsó riportja után ugyanis az elemzők arról kezdtek értekezni, hogy az Nvidia után megvan a következő olyan cég, amely a mesterséges intelligenciából pénzt is tud csinálni. Nem mintha olyan nagyon kiugróak lettek volna a friss számok, de a cég nagyon ígéretes jövőképet vázolt, többek között éppen az említett sikercéggel közös terveiről.

Márpedig, ha egy céggel hírbe hozzák az Oracle-t, abból szinte mindig lesz valami. Mutassuk be hát a társaságot röviden, majd a főnököt, aki ezt az egészet létrehozta!

Mit csinál tehát ez az Oracle, és miért nem ismerjük annyira? Talán azért, mert nem a végfelhasználókkal van kapcsolatban, mint az Alphabet (Google), a Meta (facebook), de akár az Apple, a Microsoft, vagy az Amazon, hanem a vállalatokkal.

Organikus és tranzakciós növekedés

Hogy mit csinál amúgy? Inkább mit nem csinál? Az 1977-ben alapított cég, amely pár éve a texasi Austinba költöztette a központját, eredetileg adatbázis-szállítóként definiálta magát, de vezető pozícióját megtartva fokozatosan a vállalati információs rendszerek világpiacának legnagyobb szállítójává vált.Vagyis ma a vállalati megoldásai között vannak adatbáziskezelő-rendszerek, felhőmegoldások és vállalatirányítási rendszerek (angolul ERP), de ha elkezdjük szétszálazni a szolgáltatásait, akkor mindene van, ami a vállalatok életében kellhet, a HR (emberi erőforrás) osztálynak, a pénzügynek, az ügyfélkapcsolati munkatársaknak.

Az Oraclere mindig is nagyon jellemző volt, hogy az organikus növekedés mellett cégvásárlásokkal is haladt. Részben ismert szoftvercégek (Peoplesoft, Sun Microsystems, Bea, Siebel) folyamatos felvásárlásával nőtt: 2021-ben ezek közül a legnagyobb érték a 28,3 milliárd dolláros Cerner elektronikus egészségügyi nyilvántartásokat gyártó cég megvásárlása volt. Természetesen az Nvidiát nem megvenni fogja az Oracle, de ha valami jó kisül az együttműködésből, az megint dobhat egyet ezen a gigantikus sikersztorin.

És akkor a cégvezetőről!

Larry Ellison pedig egy igazi sztár. Egyrészt nagy vagány, vitorlázik, repül, természetesen anyagi lehetőségei révén ismert saját járművekkel, miközben az a típus, aki mindent magának köszönhet, igazi selfmade man.

Amikor 1944-ben megszületett, biológiai anyja egy egyedülálló New York-i zsidó lány volt, aki aztán évtizedekig nem is látott, a biológiai apja pedig egy katona. Ellison csecsemőként beteg lett és egy közeli rokonhoz került. Az Ellison nevet ez a nagybácsi azért vette fel, mert a bevándorlók a New York melletti Ellis Islandra érkeztek meg, itt írták össze az adataikat, ez a sziget jó emlék lehetett, az amúgy kellemetlen nevelőapának, ezért vette fel a nevet. Ellison nevelőanyja ugyanakkor melegszívű nő volt, aki sokat segítette a kis Larry boldogulását.

Nem a tanulás, hanem a munka

Larry Ellison általában olyan cikkekben is meg szokott jelenni, amelyek arról szólnak, hogy a sikerhez nemcsak a képzésen keresztül visz az út. Ellison valóban eléggé renegát volt, először bentlakásos zsidó iskolában tanult, de már 13 évesen megtagadta a hagyományos ünnepek megtartását, nem lett vallásos. Majd tanult egyetemen is, de a végső vizsgáit nem tette le, hanem programozni kezdett kisebb vállalkozásoknál. Egy kisebb cégnél alkalmazták, amikor a CIA-nek is dolgoznia kellett, ezt a projektjét nevezte el Oracle-nek, és 1977-ben így indította el mindössze 2000 dollárból az akkor még igencsak kicsi fejlesztőcégét.

Az ellentmondásos milliárdos

Mint kismillió nyilatkozata bizonyítja, Larry Ellison nem könnyű ember, de folyamatos sikeréhsége hatalmas eredményekhez vezetett. Olyan nyilatkozatai is ismertek, hogy

nekem nem elég, hogy nyerjek, az is kell, hogy mindenki más veszítsen

Viszont a cég ma tényleg gigantikus, 330 milliárd dollár körüli értékkel bír, és Ellisoné a társaság 40 százaléka. Máig ő az Oracle szoftveróriás elnöke, technológiai igazgatója, igaz az aktív cégvezetéstől már 2014-ben, 37 év után visszavonult, és a vizek és a vitorlázás nagy szerelmese vett egy szigetet és tényleg odaköltözött. Nem is olyan kicsit, a Hawaiin található Lanai sziget a szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete (250 négyzetkilométer), amit Ellison 300 millió dollárért vett meg.

Ez egy egészen elképesztő konstrukció, hiszen a szigeten van egy 3000 fős lakosság is, saját kikötővel, iskolával, közigazgatási egységekkel (13 mini település is van a szigeten), némi turizmussal. Ám Larry Ellison 98 százalékos tulajdonos, gyakorlatilag a szigetnek csak azt a 2 százalékát nem birtokolja, ahol a lakosság házai vannak, illetve a kikötő sem az övé, de a maradék területre mindenestül rátette a kezét.

Pedig Kamoku a sziget fővárosa még értelmezhető méretű település is, sőt a szigetnek van reptere is, szállodákkal és turistákkal, de azért tényleg egy eléggé magánsziget jellege van. Például nincsenek nagyobb boltok, közlekedési lámpák, semmilyen tömegközlekedés, egyedül a szállodák minibuszaival lehet A pontból B pontba eljutni.

Még van benne spiritusz

Azt ugyanakkor nem lehetne mondani, hogy Ellisonnak ne lennének energiái, nemrég azt nyilatkozta, hogy ha 21 éves lenne, a géntechnológiába fogna. Ez talán már nem történik meg, de például 2018 decemberétől 2022 augusztusáig beült a Tesla igazgatótanácsába is, és nagyon komoly részvényes is a cégben.

Ellison ugyanakkor sportos életét, konfrontatív, sokszor provokatív stílusát sem vesztette el, teniszezik, vitorlázik, repül. Négy házasságából két gyermeke van. Ha van ember, akire igaz a házasságok örök közhelye, mármint az, hogy a hetedik év a kritikus, az ő. Négyszer házasodott, négyszer vált el, ebből háromszor éppen hét év után.

Valószínűleg nem lehetett túl könnyű vele. Önbizalomhiánnyal ugyanis nem lehet csúfolni a 80 éves mágust. Egyszer például kijelentette:

I am right, and everyone else is wrong.

Vagyis:Nekem van igazam, és mindenki más téved.

Nem ez a mondat a boldog együttélés sikerreceptje.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.