Orbán a Kossuthban a legfrissebb eseményekről

Hogy beszéljünk gyerekekkel a háborúról? – A gyerekpszichológus válaszol
2024-02-02
Elhunyt Vitézy László
2024-02-02
Show all

Orbán a Kossuthban a legfrissebb eseményekről

Brüsszel, 2023. október 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádiónak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájában az Európai Unió állam- és kormányfõinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója idején, a második napon, 2023. október 27-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Sikerként értékelte a csütörtöki, az európai uniós csúcson folytatott tárgyalásait Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kijelentette: Magyarország továbbra sem küld fegyvert Ukrajnába, ahhoz járult hozzá, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze.

Orbán Viktor az orosz-ukrán háború kapcsán kulcskérdésnek nevezte a békét, de azt mondta, “ebben nem állunk jól, merthogy Brüsszel a háború lázában ég”, az európai vezetők háborús logika mentén érvelnek.

Magyarország szerint Brüsszelben mindennek a béke körül kellene forognia és arra kellene törekedni, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen és utána béketárgyalások – jelentette ki.

Hozzátette: a csütörtökön Ukrajnának jóváhagyott 50 milliárd euró nem fegyverekre megy, hanem az ukrán állam működésére.

Orbán Viktor azt mondta, sikerült megakadályozni Brüsszelben, hogy Magyarország pénzét elvegyék és elküldjék Ukrajnába.

Azt mondta, hogy egyre erősebb azoknak az országoknak a hangja az Európai Unióban, amelyek erősebb kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal. Összekeverednek a brüsszeli és az amerikai szempontok, és gyakran az az érzése, hogy nem az európai, hanem az amerikai érdeket követik egy-egy döntésnél Brüsszelben – közölte.

Kijelentette: egy dolog biztos, akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy decemberben kiharcolták a Magyarországnak járó pénzeket, most azt sikerült elérni, hogy a források folyósítása ne álljon meg, és ne küldjék Ukrajnának.

Nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kijelentette: nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra így, ahogy ez most történik, de a legjobb sehogy sem beengedni.

Elmondta: a miniszterelnökök csúcstalálkozóján nagy vita volt erről, többen ingerülten szólították fel a bizottságot, hogy hagyja ezt abba.

Közölte, Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal, akik azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.